Marwin Talsma
Marwin Talsma Foto: TeamFrysk

Aanstormende schaatstopper Marwin Talsma leert van ups en downs

Sport

Als klein jongetje leerden zijn ouders hem in en rond Grou al schaatsen op natuurijs. Als kleuter op schaatsen met van die dubbele ijzertjes. Vanaf zijn achtste ging hij naar Thialf, om daar op de overdekte ijsbaan zichzelf verder te ontwikkelen. Vorige week was Marwin Talsma ineens de enige Friese mannelijke schaatser bij het EK Allround. Een jongensdroom die uitkwam. Hij eindigde als zevende in het eindklassement, met een zilveren medaille op de tien kilometer: zijn favoriete afstand

Pake Geert Regts was kortebaankampioen van Friesland, in 1963 zelfs Nederlands kampioen, dus Marwin hij heeft het niet van een vreemde. Ook zijn broertje Dyon schaatst wedstrijden en zusje Kim ook. Alle drie komen ze uit voor TeamFrysk dat Leeuwarden als uitvalsbasis heeft.

TeamFrysk begon jaren geleden vanuit de oude schaatshal van Leeuwarden en sinds de Elfstedenhal er is, is die 400-meterbaan de vaste trainingslocatie. Dit seizoen werd vanwege corona uitgeweken naar Thialf in Heerenveen. Daar gaan de wedstrijden wel door, KNSB en ISU concentreren daar hun activiteiten dit jaar vanwege het noodzakelijkerwijs creëren van een coronabubbel.

Alledrie Talsma’s al ups en downs gehad

Kim, Dyon en Marwin hebben alle drie op hun jonge leeftijd al op hun eigen wijze hun ups en downs gehad, maar zijn daar weer positief uit gekomen en gaan door. Dyon was door een groeispurt zijn coördinatie kwijt, Kim raakte overtraind en Marwin moest ermee leren omgaan dat TeamNED hem er niet meer bij wilde hebben.

In plaats van te stoppen, ging hij door. Hij vond Siep Hoekstra, ging contributie betalen voor TeamFrysk en vond zijn weg weer terug met de Nederlandse titel op de 10.000 meter eind vorig jaar als bekroning. Hij hoort nu echt bij de nationale top. De internationale top lonkt, mits hij goed en gedegen en bewust doorzet. Dat lijkt wel goed te zitten. Hij leert van fouten, laat zich er niet door van de wijs brengen.

“De sfeer in het team van Siep werkt goed voor mij. Ik moet wel zelf geld meebrengen, wat dat betreft is het echt de omgekeerde wereld van toen ik nog bij de commerciële teams van TalentNED en Team Clafis zat.” Zijn trainer Siep Hoekstra uit Jorwert: “Hjir prate wy Frysk en ite wy stamppot boerekoal. Dat passet gewoan better by him.”

Trainer Hoekstra: ‘Hjir prate wy Frysk en ite stamppot’

Marwin: “Door de sfeer in de ploeg heb ik het naar mijn zin en als je plezier maakt tijdens het trainen dan scheelt dat een hoop.” Die ontspanning vindt hij onder andere terug in zijn schaatsslag. “Als je ontspanning in je slag hebt, dan kun je in je ‘bijhaal’ herstellen”, heet het in vakjargon. Als je die ontspanning hebt kun je het dus lang volhouden en dat doet de stayer Marwin dan ook graag. De lange afstanden zijn niet voor niets zijn favoriet.

De komende weken zit hij nog in de schaatsbubbel in het Van der Valk-hotel in Wolvega. Hij staat namelijk tweemaal reserve voor de WK Afstanden van 11 tot en met 14 februari op het ijs van Thialf, zowel voor de 5.000 meter als de 10.000 meter. Omdat hij misschien nog in actie moet komen mag hij nog niet weg uit de coronavrije bubbel. Maar dat vindt hij niet erg, want schaatsen is zijn lust en zijn leven.

Trainer Siep Hoekstra
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00