Rudolf Biemans van ArcherySolutions richt geconcentreerd op zijn doel.
Rudolf Biemans van ArcherySolutions richt geconcentreerd op zijn doel. Foto: Rob Dijkstra

ArcherySolutions biedt rust aan veteranen

Sport

Een handboogvereniging voor en door veteranen, dat is waar ArcherySolutions in Drachten voor staat. Vanuit zijn passie voor het handboogschieten richtte veteraan Rudolf Biemans op 1 januari dit jaar de vereniging op. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is de vereniging aan een enorme groei bezig. De vereniging bestaat op dit moment uit 15 leden en Biemans streeft naar een verdubbeling in het aankomende jaar. Reden voor RondOm om een bezoek te brengen aan de vereniging!

Het leven van een veteraan

De 46-jarige Biemans weet als geen ander wat het is om als veteraan door het leven te gaan. Na 13 jaar trouwe dienst bij de landmacht, viel de Drachtster thuis in een gat: “Soms zie je het allemaal even niet meer zitten en spoken er zoveel gedachten door je hoofd”. Met het handboogschieten vond hij de benodigde rust terug in zijn leven: “Op het moment dat je de boog spant ben je echt even gefocust op je doel en verdwijnt alle ‘ruis’ even in je hoofd. Daarom daag ik andere veteranen ook uit om het eens te proberen. Voor mij en de andere veteranen die hier schieten is de sport echt een uitlaatklep. Daarnaast creëert de vereniging ook een clubgevoel, waardoor je even in contact komt met mensen en lol kunt hebben samen. Daarmee wil ik veteranen helpen om terug te komen in de maatschappij”.

Charme van de sport

Handboogschieten is een unieke sport, gepassioneerd daagt Biemans iedereen uit het eens te proberen: “Ook al denk je van mwoah, dat ziet er wat oudbollig uit zo’n houten boogje, kom het eens doen! Boogschieten is ontzettend goed voor je concentratie. De focus die je gebruikt tijdens het boogschieten kan je helpen tijdens andere stressvolle situaties en daarnaast is boogschieten een work-out is voor je gehele bovenlichaam. Met handboogschieten train je je armen, borst, schouders en rugspieren. Voordat je de boog ontspant, moet je de boog namelijk eerst enkele seconden uitgetrokken houden om te richten. Dit bouwt spanning op in de spieren, net zoals bijvoorbeeld zou gebeuren met cardio”.

Diversiteit aan bogen

Biemans benadrukt dat de handboogsport voor iedereen is: “De vereniging is weliswaar opgericht voor veteranen, maar in principe is iedereen welkom. We hebben ook mensen die het gewoon leuk vinden om te schieten bij onze vereniging. Daarnaast is er ook voor iedereen een geschikt type boog te vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld de ouderwetse longbow. Dat is een houten boog die bijvoorbeeld bij Robin Hood te zien is. We hebben ook modernere bogen, zoals de compound en de recurve. Voorbeelden van deze bogen zijn terug te vinden op onze website”.

Eigen pand

Op dit moment is Biemans druk bezig met een eigen pand in Drachten. De vereniging maakt nu nog gebruik van de velden van Honk- en Softbalvereniging Drachten Diamonds. Om verder te groeien wil Biemans graag gelegenheid hebben om ook binnen te schieten. Biemans hoopt dit het aankomende jaar te realiseren.

Meer info over handboogschieten? Surf naar www.archerysolutions.nl of bekijk onze reportage op ons YouTube-kanaal: RondOm Vandaag.

Diverse bogen
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00