Drachtster Boys speelde in het nieuwe tenue waarop de nieuwe hoofsponsor Bouwgroep Dijkstra Draisma prijkt Foto: Tibbesma Fotografie

Drachtster Boys toont karakter

Eindelijk… De kaartverkopers stonden na maanden van afwezigheid een beetje onwennig bij het toegangshek, het verkooppunt voor koffie en broodjes was, ook vanwege een uitbundige herfstzon, coronaproof naar buiten verplaatst, trouwe supporters waren vroeger dan gebruikelijk op het complex: aan alles kon je merken dat het coronavirus dan wel velen in z’n macht heeft, maar dat het deze middag niet in staat bleek veel voetbalsupporters een mooie voetbalmiddag te onthouden!

Drachtster Boys – PKC’83 uit Groningen was voor beide clubs de ouverture van de competitie in de eerste klasse E van het zaterdagvoetbal. Een mooie testcase voor de jonge ploeg van trainer Ommar Jager om te zien hoe de zaakjes ervoor staan. Een nieuwe trainer, een nieuwe selectie met een opvallend aantal doorstromers uit eigen kweek (JO19, tweede elftal): het publiek was nieuwsgierig naar de eerste presentatie dit voetbalseizoen van het vlaggenschip van Drachtster Boys.

PKC’83 maakte direct in het begin zijn aspiraties duidelijk: met diepe passes de lange en forse spelers naar voren dirigeren om zo snel mogelijk een voorsprong te forceren. En die tactiek leek onmiddellijk succesvol: Mitchell Schievels dook al in de vijfde minuut als een duveltje uit een doosje op achter de verdedigers van Drachtster Boys en kon slechts via een overtreding van het scoren afgehouden worden. Het leverde PKC’83 een terechte strafschop op. Maar de deze middag uitstekend op dreef zijnde Drachtster keeper Emile Peters dook naar de goede hoek en ranselde de bal uit zijn goal.

Drachtster Boys kwam langzaam maar zeker in zijn ritme. Het veldspel oogde verzorgd, de bal ging vlot van links naar rechts, duels werden niet geschuwd en PKC’83 werd aardig in de tang genomen, hoewel het oppassen geblazen bleef voor de lange halen van de spelers van PKC-trainer Bennie de Jong. Het was echter Drachtster Boys dat de kansen kreeg. Linksbuiten Harmen Visser bleek een echte aanwinst voor de ploeg te zijn. Met wervelende acties liet hij regelmatig de Groninger rechtsback zijn hakken zien en zijn voorzetten stichtten meer dan eens gevaar voor PKC-keeper Ben Meedendorp.

Helaas stond het vizier van de aanvallers deze eerste helft nog niet op scherp: kansen waren er voor Djinn Keegstra, Rob Schokker en Sicco Bouwer, maar deze leverden geen doelpunt op, terwijl Harmen Visser zelf op fraaie wijze de lat boven keeper Meedendorp testte. Aan de andere kant schoot de razendsnelle linksbuiten Handrit Hoxhaj net over de lat en waren er meer kansen voor de aanvallers van PKC’83 dat bleef loeren op een uitgespeelde counter. Zo stormden in de 25e minuut twee aanvallers op keeper Peters af na een te zachte terugspeelbal van verdediger Rick Schuring: Peters redde echter bekwaam. Als het dus na twintig minuten 2-2 was geweest, had dat niemand verbaasd.

Het was PKC’83 dat totaal onverwacht op voorsprong kwam. In de 38e minuut was er weer van achteruit een splijtende lange pass door het midden waarop de verdediging van Drachtster Boys niet goed anticipeerde. De behendige Handrit Hoxhaj wist wel raad met dit buitenkansje en schoof de bal behendig langs keeper Peters: 0-1. En toen direct na rust Mitchelle Schievels de bal bij alweer een uitbraak van PKC’83 keurig tegen de touwen kopte en daarmee de 0-2 aantekende, leek het gedaan met de aspiraties van Drachtster Boys.

Maar niets bleek minder waar. Trainer Ommar Jager greep in en bracht met Lesley van Loon en Anton Vredevoort twee verse krachten binnen de lijnen. PKC’83 dacht de buit binnen te hebben, trok zich terug rondom het eigen strafschopgebied en liet Drachtster Boys rustig komen. De ploeg van Ommar Jager rechtte echter de rug, bleef opvallend rustig en geconcentreerd zoeken naar mogelijkheden en verhoogde de druk op het doel van keeper Meedendorp. Een aantal vrije trappen leverden in eerste instantie nog niets op, maar de aansluitingstreffer hing in de lucht. En die volgde in de 80e minuut: een prachtig ingedraaide corner van de deze middag met fraaie passes strooiende Djinn Keegstra belandde op het hoofd van Anton Vredevoort die magistraal de 1-2 tegen de touwen kopte. En toen dezelfde speler amper drie minuten later beheerst de 2-2 scoorde, ging het publiek er eens goed voor zitten. Dit kon wel eens een onvergetelijke wedstrijd worden!

De eindstand van de alleszins sportieve wedstrijd had 3-3 kunnen zijn, als in de extra tijd PKC’83 invaller Richard Zolfaghari uit kansrijke positie niet hoog had overgeschoten, maar zijn uitgelezen kans had verzilverd, en Drachtster Boys aanvaller Harmen Visser aan de andere kant een niet te missen kans voor open goal niet had gemist. Het gelijkspel was derhalve een terechte uitslag, maar er was deze middag wel een winnaar: het publiek. En het team van Ommar Jager liet op deze stralende herfstdag een prima visitekaartje achter.

Jan Willem Visser

Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 1 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 8 uur geleden
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 22 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur gisteren
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 24 apr, 08:00