Marloes Frieswijk in actie voor LDODK
Marloes Frieswijk in actie voor LDODK eigen foto

Korfbal-international Marloes Frieswijk: ‘korfbal veel te leuk om te stoppen’

Sport

Marloes Frieswijk korfbalt als international in het Nederlands team, speelt op het hoogste niveau in de Korfbal League met LDODK uit Gorredijk en wil als het even kan toch ooit eens Nederlands clubkampioen worden. Of het met LDODK lukt is afwachten. Afgelopen seizoen werd in elk geval nipt de play-offs (laatste vier) gehaald. Daarna gooide corona roet in het eten en zullen we nooit weten hoe het zou zijn afgelopen…

Marloes (24): “Korfbal is gewoon een hele leuke sport, onder andere omdat het een gemengde sport is en ook omdat je dankzij korfbal een grote vriendenkring opbouwt. Het sociale aspect is ook erg belangrijk. In de corona-tijd heb ik niet alleen de sport gemist, maar ook het onderlinge contact met mijn teamgenoten.”

Inmiddels zijn de trainingen weer begonnen, bij LDODK en met het nationale team op Papendal. Ze komt weer in haar favoriete sportieve ritme. Met haar studie aan de PABO aan het Windesheim in Zwolle is ze bijna klaar. Haar afstudeerscriptie nog en dan kan ze aan de slag als lerares in het basisonderwijs. “Ik denk dat ik mijn diploma ergens rond januari volgend jaar zal krijgen”, vermoedt ze.

Ze heeft haar stage op een basisschool net afgerond, bij Loevestein in Gorredijk. “Ik sta nu ingeschreven als invalkracht, ik kan de komende periode overal worden gevraagd om te komen invallen. Waar ik later ga werken weet ik nog niet, dat zie ik nog wel.” Haar familie woont in Wolvega en zelfs al woont ze nu redelijk dichtbij in Gorredijk, toch mist ze hen. Haar Rotterdamse vriend is naar Gorredijk verhuist, waar ze nu samenwonen.

Marloes weet het dus nog niet helemaal waar haar toekomst gaat liggen. Sowieso wordt het voor haar als lerares wel de onderbouw – kleuters – van de basisschool. “Dat vind ik het mooiste, kinderen van die leeftijd zijn nog puur. Bovendien mag je in de lessen nog veel zelf invullen. Om een voorbeeld te noemen: ze moeten leren tellen tot 12. Maar hoe je ze dat leert, mag je zelf weten. Dat vind ik dus mooi.” In hogere leeftijdsgroepen ben je als leraar meer gebonden aan opgelegde protocollen en leermethodes en is de eigen invulling kleiner.

"Ik geniet ervan om
te sporten en om doelen
na te streven"

Hoe lang ze nog blijft korfballen is ook nog onzeker. Ze leerde de sport kennen als korfbalster bij SCO in Oldeholtpade, als dochter van oud-jeugdinternational Evert Frieswijk en SCO’er pur sang. “Mijn beide ouders korfbalden, dus ik kreeg het wel met de paplepel ingegoten. Ze vonden wel dat ik het zelf mocht bepalen wat ik als sport wilde doen, dus ik heb ook nog geschaatst. Op een bepaald moment moest ik kiezen omdat het niet meer te combineren viel en heb ik gekozen voor korfbal. Schaatsen is veel meer een individuele sport en dat ligt me toch minder dan korfbal. Ik hou echt van dat sociale.”

Ze stapte als korfbalster over van SCO naar Blauw Wit Amsterdam en werd met die club in 2016 tweede van Nederland. Ze speelde de finale om het landskampioenschap in een uitverkochte Ziggodome, waar elke korfballer en korfbalster van droomt. “Wij zijn toen niet kampioen geworden, maar dat ik er sowieso bij was in die finale vond ik al geweldig en een overwinning. Dat neemt niemand je meer af.”

Het reizen tussen Wolvega en Amsterdam ging haar tegen staan en ze zocht een club dichterbij. De keuze tussen DOS en LDODK viel uit in het voordeel van de club uit Gorredijk. “Met LDODK hebben we als doelstelling de play-offs halen.

Of dat dit jaar lukt is afwachten want de ervaren Friso Bode en Marjolein Kroon zijn gestopt. Er zijn wel nieuwe talentvolle spelers bij gekomen, maar het is altijd afwachten hoe ze zich op het hoogste niveau van Nederland kunnen handhaven.”

Drie avonden per week traint ze bij LDODK, eenmaal op Papendal en of de zaterdag of de zondag staat volledig in het teken van een wedstrijd. “Een uitwedstrijd kost een hele dag, we spelen in heel Nederland.” Nu is het eerst even tijd voor zomervakantie, in augustus gaan de trainingen weer van start en ergens in september de veldcompetitie. Eind oktober begint in de zaal de Korfbal League weer.

“Ik weet niet hoe lang ik de energie nog kan opbrengen voor studeren en sporten. Het hangt er ook een beetje van af hoe anderen om mij heen met hun sport omgaan. Als belangrijke spelers gaan stoppen wordt het voor mij ook minder interessant. Ik wil namelijk altijd het hoogste bereiken en als dat niet meer kan gaat er voor mij wel iets verloren. Ik weet niet of ik dan wel doorga op het hoogste niveau.”

“Korfballen zal ik altijd wel blijven doen, ik vind het een veel te leuke en gezellige sport, dat kan ik denk ik niet missen. Ik heb niet veel last van blessures, heb tot nu toe alleen nog maar een keer een middenvoetsbeentje gebroken, verder heb ik nooit grote blessures gehad en van kleine blessures herstel ik altijd wel snel. Voorlopig geniet ik ervan om te sporten en om doelen na te streven zoals het halen van play-offs en ooit nog eens de finale om het landskampioenschap te spelen.”

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 56 minuten geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen gisteren
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00