Afbeelding
Foto: Pieter.Jan.Ferwerda

Promotie geeft hockeysters nieuwe boost

Sport

DRACHTEN - Even leek het erop dat het succesvolle seizoen van Graspiepers Dames 1 door de coronacrisis niet kon worden beloond met kampioenschap en promotie naar de derde klasse. Gelukkig maakte de KNHB bekend dat zij, net als Heren 1, toch een kans kregen in een hogere klasse. Een nieuwe boost voor de hockeysters uit Drachten, die nog een seizoen in een te lage klasse niet zo zagen zitten. Met Arnold Stormink als nieuwe coach aan de lijn, gaan zij het nieuwe seizoen tegemoet.

Stormink is al een bekende van de club, aangezien hij een aantal jaren geleden het Heren 1 coachte. Daarna stond hij een tijdje langs de lijnen van HVA uit Assen, maar nu is hij terug. Tijd om echt goed kennis te maken heeft hij nog niet gehad: "Ik heb nu één training gegeven om het team te leren kennen en ik heb al een gesprek gehad met een afvaardiging van de dames om te praten over wat zij willen bereiken en leren aankomend seizoen." Stormink zelf legt de nadruk liever op spelplezier dan op prestatie, maar ziet ook dat het team graag wil leren en verder wilt komen: "Het afgelopen seizoen hebben ze in een veel te lage klasse gespeeld, waarbij ze op tactisch vlak te weinig uitgedaagd zijn door de tegenstanders. Technisch zijn ze sterk, maar ze merken zelf dat ze nog veel kunnen leren over tactiek."

Stormink neemt het coachen over van Muriel Walinga. Als echte clubvrouw nam de teammanager vorig seizoen de coachingstaken over toen de vereniging niet een geschikte coach voor het team wist aan te trekken. Aangezien Graspiepers vorige seizoenen geen Dames 1 had, moesten ze onderaan beginnen, in de vierde klasse. Daar domineerden de dames en voordat corona een vroegtijdig einde maakte aan de competitie stonden ze met ruime cijfers op de eerste plek. De KNHB bepaalde echter dat alle competities nietig zouden worden verklaard en dat zowel Dames 1 als Heren 1 (dat ook bovenaan was geëindigd) aankomend seizoen niet zouden promoveren. Een flinke domper, maar gelukkig kwam er voor beide teams een plekje vrij in de derde klasse. Een nieuwe boost voor de hockeysters, die het niet zagen zitten om weer uit te komen in een competitie die voor hen geen uitkomst bracht.

Nu mag de ervaren en opgeleide coach Stormink de dames verder begeleiden en hen vooral op tactisch gebied nog wat bijbrengen: "Ik heb al gemerkt dat het team ontzettend ambitieus is en dat ze écht willen leren. Ze vonden het lastig dat ze in de vorige competitie niet echt zijn uitgedaagd. Het is een hele homogene groep en er zijn weinig niveauverschillen. Technisch zit het goed in elkaar en we gaan ons dus aankomend seizoen meer richten op tactiek." Het doel van Stormink en het team dit seizoen is dat ze zich weten te handhaven in de nieuwe klasse; "maar," voegt Stormink toe: "Ik zie veel potentie in het team, het zou mij ook niet verbazen als het ons lukt om mee te draaien met de middenmoot."

Stormink heeft de Graspiepers een aantal jaren geleden leren kennen als een enthousiaste en gezellige club en ook dit jaar is dat weer bevestigd: "In de gesprekken tussen mij, het bestuur en de speelsters merk ik dat het een hele warme vereniging is waar spelplezier en teamgevoel net zo belangrijk zijn als prestatie. Dat past wel bij mij." Boven alles hoopt hij daarom dan ook vooral een leuk sportjaar tegemoet te gaan met het team: "Plezier is de motor van de sport. We moeten niet te veel focussen op resultaten, als we maar met heel veel plezier, binnen en buiten de lijnen, met elkaar zijn. Dat is de sleutel om er met elkaar op alle vlakken het maximale uit te halen."

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 9 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 11 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00