Afbeelding
Foto: Cherylyn Vanzuela

‘Op de fiets geniet ik van de wereld om mij heen’

Sport

RondOm Vandaag interviewde Klaas Dijksma, liefhebber van het fietsen en secretaris van Fietstoerclub Smallingerland. Wij vroegen hem naar zijn liefde voor fietsen, wat de mooiste routes zijn en wat fietsen voor hem betekent. 

De liefde voor het fietsen bij Klaas begon als puber. Hij heeft toen een periode een racefiets gehad en meegedaan aan wedstrijden, maar door privé omstandigheden moest Klaas helaas stoppen met het fietsen: “Ik heb voor een seizoen meegedaan, maar ik was tegelijkertijd aan het studeren en moest de fiets om die reden voorlopig wegzetten, maar veertig jaar geleden, begin jaren tachtig heb ik de racefiets weer opgepakt.” 

Klaas vertelt ons dat er veel verschil zit tussen mountainbiken en racefietsen. Het mountainbiken is volgens hem spannender, maar het racefietsen heeft veel meer een sociaal aspect en is statischer : “Racefietsen en mountainbiken zijn allebei hele verschillende disciplines. Ik vind allebei erg leuk.Je bent met mountainbiken al snel met een kleinere groep of zelfs alleen. Je bent dan ook veel meer bezig met de obstakels en veel minder met het sociale contact.” 

We vroegen Klaas naar wat hij het meest bijzondere vind van het fietsen en daar had hij geen eenvoudig antwoord op: “Er gebeurt natuurlijk niet altijd wat bijzonders, maar het mooiste vind ik dat je kan genieten van de wereld om je heen, de voldoening die je krijgt als je gaat fietsen en weer terugkeert. Dat je dan weer een mooie afstand hebt afgelegd.” Klaas vindt het ook leuk om zichzelf te blijven uitdagen. Zo vertelt hij dat hij toch wekelijks  een aantal tochten van rond de negentig kilometer maakt. Dat blijft altijd leuk om te doen. 

De motivatie voor het fietsen hangt echt van de situatie af. Klaas heeft veel verschillende fietsen: Een sportfiets, een mountainbike, een racefiets en een naar eigen zeggen ‘huis-tuin en keukenfiets’: “Het hangt er echt van af hoor. Soms ga ik ook met mijn vrouw fietsen, ik wil dus niet altijd voor de uitdaging fietsen. Dan pak je die sportfiets en gaan we erop uit en genieten we van de wereld om ons heen en het buiten zijn.”

Vijftien jaar geleden sloot Klaas zich aan bij de fietstoerclub Smallingerland, na een lange tijd lid geweest te zijn van de fietstoerclub in Bergum. Wel merkt Klaas dat hij het fietsen mist met de club: “Nu in de coronatijden, merk ik steeds meer dat ik alleen op pad ben. Het aantrekkelijke van binnen een club fietsen is toch wel het sociale en dat mis ik nogal.” 

We vroegen aan Klaas wat hij de mooiste routes vond in zijn omgeving. We werden verwezen naar de website van zijn fietsclub en zodoende wees hij ons de beste route die daar te vinden was. Met de QR-code hieronder kun je het GPX bestand downloaden en importeren naar je eigen GPS apparaat. Veel succes en plezier!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 3 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 6 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 13 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00