Afbeelding
Foto: Sport Fryslân

Nuttige corona tips voor Friese sportverenigingen

Sport

Sportorganisatie Sport Fryslân komt regelmatig met een update met belangrijke informatie over hoe om te gaan met de nieuwste corona regels, voor Friese sportverenigingen. Sport Fryslân heeft vandaag weer een update gemaakt. Die luidt op hoofdlijnen als volgt:

Het kabinet heeft besloten dat de sportscholen en de sportkantines per 1 juli, onder voorwaarden, weer open mogen. De opening was oorspronkelijk per 1 september voorzien. Het ministerie van VWS bevestigt dat daar ook de binnensportaccommodaties onder begrepen worden. In de versoepeling van de maatregelen is voor de sport ook opgenomen dat per 1 juni door de gehele leeftijdsgroep tot en met 18 jaar de 1,5 meter tijdens de sportactiviteit zelf niet gehandhaafd hoeft te worden. Premier Mark Rutte maakt wel het voorbehoud dat de verspreiding van het coronavirus onder controle moet blijven. 


NOC*NSF, sportbonden en de Vereniging Sport en Gemeenten werken gezamenlijk aan protocollen voor binnensprt en sportkantines en -terrassen. Voor de meer technische vragen over bijvoorbeeld het reinigen van sportvloeren, toestellen, ventilatie en klimaatbeheersing in sportzalen werkt Vereniging Sport en Gemeenten samen met meerdere bedrijfspartners aan een specifieke handreiking voor exploitanten en beheerders. De verschillende protocollen worden uiteraard afgestemd met het ministerie van VWS en indien nodig voor advies aangeboden aan RIVM en/of het OMT.
Het protocol “Verantwoord Sporten” wordt continue geüpdatet op basis van aangepaste regelgeving vanuit de Rijksoverheid en/of het RIVM.

De vaste lasten van een sportvereniging (waaronder energie) stijgen, terwijl de inkomsten gelijk blijven of juist dalen. Besparen is dus hard nodig en dat kan wellicht door het verlagen en verduurzamen van het energieverbruik. Op dit moment zijn er goede financiële arrangementen voor sportverenigingen: als er geleend moet worden, kan dit al tegen 1,95%! Weet je niet precies hoe je dat aan moet pakken? Maak dan gebruik van een gratis begeleidings- en ondersteuningstraject ‘Verantwoord Verduurzamen’. Meld je aan voor een traject en je krijgt kosteloos en objectieve begeleiding gedurende 1,5 jaar t.w.v. € 2.000,00. De ondersteuning bestaat uit een energiescan: hierbij bezoekt een bouwkundige De vereniging en brengt in kaart waar energiebesparing en CO2-reductie gerealiseerd kan worden. Uiteraard is er oog voor het laaghangende fruit. In een plan van aanpak wordt samen met de verenigingen op een rij gezet welke investeringen zinvol zijn en welke volgorde wenselijk is. Uiteraard met ruimte voor eigen inbreng en wensen. Zodoende kunt je concreet aan de slag met begeleiding bij offertetrajecten, uitwerking van de businesscase inclusief financieel advies, ondersteuning bij realisatie van de maatregelen en monitoring van het resultaat.

Op dit moment wordt er hard gewerkt om de regelingen die gaan vallen binnen het noodfonds van 110 miljoen euro uit te werken. Het gaat hier dan om de compensatiebijdrage kwijtschelding huren sportverenigingen, de stimuleringsregeling voor amateursportverenigingen met een (gedeeltelijke) eigen accommodatie. De intentie is beide trajecten voor de zomer af te ronden.

Houd de informatievoorziening van je eigen sportbond goed in de gaten voor updates (over afwikkeling).Ook op de websites van NOC*NSF en de rijksoverheid vind je informatie. NOC*NSF bundelt allerhande veelgestelde vragen en heeft zorgvuldige antwoorden geformuleerd. Er zijn vier categorieën: algemene vragen, vragen van sportclubs, van sporters en van sportbonden. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je contact opnemen met de Supportdesk van NOC*NSF, per mail sportsupport@nocnsf.nl of whatsapp: 06 – 82 48 87 68.

Ook bij Sport Fryslân kun je per mail of telefonch terecht met je vragen. Als we geen antwoorden hebben op je vragen dan kunnen we je wellicht doorverwijzen naar de juiste instanties/organisaties. Als je bijvoorbeeld niet weet wie de sportfunctionaris in jouw gemeente is, kan Sport Fryslân jou doorverwijzen naar de juiste persoon.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 15 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 20 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17