De veranda van het Odensehuis, Baukje staat niet op deze foto
De veranda van het Odensehuis, Baukje staat niet op deze foto Foto: SIETA STEL FOTOGRAFIE

Bezoeker Baukje over het Odensehuis: “Het is altijd gezellig hier”

Samenleving

DRACHTEN - Sinds 2018 heeft Drachten een Odensehuis, een plek waar mensen met beginnende dementie, hun naasten en iedereen die met dementie te maken heeft, elkaar kunnen ontmoeten. In Odensehuis Dirk Baron Drachten, vernoemd naar een journalist uit Drachten die op jonge leeftijd dementie kreeg, hangt een informele sfeer. Er wordt koffie gedronken, met elkaar gekletst en samen geluncht. Baukje is één van de bezoekers van het Odensehuis. Op de veranda, genietend van een mooie nazomerse dag, vertelt ze haar verhaal aan RondOm Drachten: “Dit is de tweede keer dat ik hier ben, maar ik had gewild dat ik veel eerder was gegaan.”

Het is een mooie donderdagmiddag in september. Op de veranda bij Odensehuis Dirk Baron zitten een paar mensen te genieten van de zon. Baukje zit erbij, het is de tweede keer dat ze het Odensehuis bezoekt, maar ze voelt zich er al helemaal thuis. “De sfeer is erg prettig,” vertelt ze. “Je wordt persoonlijk behandeld en bent geen nummertje. Dat heb je soms wel in andere grotere gebouwen: dat je een nummertje bent. Maar hier kennen ze je naam en je verhaal. Dat vind ik erg prettig.” 

Genoeg koffie

Baukje (78) is opgegroeid in Noord-Friesland. Ze is haar man achterna gereisd naar Australië, maar wanneer ze heimwee krijgt, keert het stel terug. Nu wonen ze samen in Rottevalle. Baukje zal nu één keer per week naar het Odensehuis gaan, dan gaat ze ook meehelpen. In de ochtend fietst ze naar het Odensehuis samen met Tessa, de coördinator, die toevallig in hetzelfde dorp woont. “We beginnen met een kopje koffie of thee en dan gaan de handen uit de mouwen,” vertelt Baukje. Zelf is ze daar niet vreemd van, ze deed al eerder vrijwilligerswerk en groeide op in een groot gezin. s’ Ochtends wordt alles klaargezet voor de bezoekers die gedurende de dag in en uit lopen. Hoeveel mensen er zijn, verschilt per dag: “Soms zijn het er tien, op andere dagen vijftien, maar het is altijd gezellig,” zegt Tessa. “Er wordt in ieder geval genoeg koffie geschonken,” vult Baukje tevreden aan. In de middag wordt er in het Odensehuis een warme lunch geserveerd, vandaag was dat lasagne. Voor de lunch schuift haar man ook aan, die dan op de fiets of met de auto vanuit Rottevalle naar Drachten reist. 

De stap richting het Odensehuis was wel spannend, aldus Baukje. Ze heeft beginnende dementie en geeft aan dat ze gauw dingen vergeet. Het Odensehuis is voor haar de plek waar ze gezien wordt en waar ze haar verhaal kan doen. Het persoonlijke contact dat waardeert ze vooral. “Het is gezellig en je mag hier zijn wie je bent. Nu ik hier ben, ben ik blij dat ik gegaan ben en die stap heb gezet. Ik zou willen dat ik hier eerder terecht was gekomen.” Baukje en haar partner genieten op de veranda nog even van het mooie weer, ze hebben net een ijsje verorberd en er staat alweer een kopje koffie op tafel. Ze kwebbelen gezellig door met de andere bezoekers.

Informatie

Het Odensehuis Dirk Baron is een ontmoetingsplek voor iedereen die met dementie te maken heeft. Mensen met dementie, hun naasten en professionals. Iedereen is welkom. Ze zijn elke maandag en donderdag open van 10.00u tot 16.00u. Tessa de Jong, coördinator van het Odensehuis, zegt: “je kunt gerust binnen komen voor een kopje thee of koffie, maar je mag natuurlijk ook eerst contact met mij opnemen op 06 2285 2133 of tessadejong@odensehuisdrachten.nl

Odensehuis Dirk Baron Drachten zit gevestigd bij Sûnenz in het Túnhús, aan de Burgemeester Wuiteweg 140b in Drachten. Mocht het Odensehuis in Drachten niet bij je in de buurt zijn, dan zijn er in o.a. Beetsterzwaag, Gorredijk, Heerenveen, Burgum en Leeuwarden Odensehuizen.”

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 9 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00