Voorzitter Gijs Lokhorst was ook aanwezig bij de aftrap van de actie
Voorzitter Gijs Lokhorst was ook aanwezig bij de aftrap van de actie Foto: Marieke Balk Fotografie

Een regenboogvlag voor Drachtster Boys

Samenleving

DRACHTEN - Hij wappert al zeker anderhalf jaar trots tijdens wedstrijddagen op het complex van Drachtster Boys; de regenboogvlag. Destijds halen ze het nieuws met de actie. De Drachtster voetbalclub is de eerste club in Friesland die de regenboogvlag, het symbool voor mensen met een andere geaardheid of genderidentiteit, standaard in de vlaggenmast hijst. Dit jaar motiveren ze ook de andere clubs van Smallingerland om hetzelfde te doen, in kader van de beweging Regenboogvlaggen voor Fryslân. 

Een aantal jaar geleden is Gijs Lokhorst, voorzitter van Drachtster Boys, aanwezig bij een KNVB-bijeenkomst over discriminatie en diversiteit in het voetbal. De aanleiding is het racistische spreekkoor tijdens de wedstrijd Den Bosch tegen Excelsior maar de bijeenkomst, waar bijna alle Friese clubs aanwezig zijn, gaat over respect in de breedste zin van het woord. Lokhorst laat tijdens de meeting blijken dat hij zich wil inzetten voor LHBTI+ voetballers. Dat is de reden waarom Tineke Admiraal en Sipke Jan Bousema van de beweging Regenboogvlaggen voor Fryslân hem afgelopen zomer benaderen. Kan hij de voetballerij in Friesland motiveren om in de week vanaf Coming Out Dag (op 11 oktober) tot en met Roze Zaterdag (op 16 oktober) als één front te vlaggen met de regenboogvlag?

Lokhorst twijfelt daarover geen seconde en benadert andere collega-voorzitters, vooral van de grotere voetbalclubs uit de provincie. Samen bellen ze alle amateurvoetbalclubs en de twee profclubs uit Friesland. Met resultaat! Tot nu toe hebben SC Heerenveen, SC Cambuur en maar liefst zestig amateurclubs laten weten in die week de regenboogvlag te hijsen. De voorzitter van Drachtster Boys benadert zelf alle zeven clubs in gemeente Smallingerland: “Iedereen reageerde positief en eigenlijk waren alle clubs binnen no-time bereidt om mee te doen.”
Drachtster Boys is, anderhalf jaar geleden, de eerste club in Friesland die zich voorneemt om op alle speeldagen de regenboogvlag te hijsen. Volgens Lokhorst doet de club dat om bewustwording te creëren: “Je laat als club heel duidelijk zien dat iedereen welkom is bij de club en dat iedereen zich bij ons veilig kan voelen.” Hij geeft een bijzonder voorbeeld: “Een kleine jongen van zes jaar vroeg aan een wedstrijdleider waarom ‘die homovlag’ bij ons hing. Toen de wedstrijdleider rustig uitlegde dat de vlag betekende dat iedereen bij onze club mag voetballen, knikte de jongen begrijpend en huppelde hij weg. Dat is de kracht van de regenboogvlag. Hij wist op jonge leeftijd dus al wel dat het een ‘homovlag’ is en nu weet hij ook waar het voor staat.”

De regenboogvlag hijsen is één van de manieren waarop Drachster Boys zich inzet voor de veiligheid van al haar leden. Daarnaast hebben ze duidelijke gedragsregels waarin is opgenomen dat iedereen met respect met elkaar omgaat. Die regels worden aan de start van het seizoen doorgenomen met de spelers en de ouders. Ook heeft de club een vertrouwenspersoon waar leden naar toe kunnen stappen en is het voor iedereen duidelijk wat ze moeten doen als er wel een incident plaats vindt. 

Bewustwording creëren, ziet Lokhorst als kracht van de regenboogvlag. Hij is blij dat de andere clubs uit zijn gemeente dat ook inzien: “Wij leven met z’n allen op een kleine planeet en zijn hier eigenlijk maar kort. Laten we er dan voor zorgen dat iedereen het naar z’n zin heeft. Veilig sporten hoort daarbij.”
Alle voetbalverenigingen van Smallingerland doen, dankzij de vlaggenactie, mee met het initiatief Regenboogvlaggen voor Fryslân. Het doel is om 1100 regenboogvlaggen te laten wapperen in onze mooie provincie. Jij kan ook helpen! Ga voor meer informatie naar www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl

Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 8 minuten geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 20 apr, 18:00
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 20 apr, 14:00