Vriendschappen zijn heel belangrijk, waarom staan we daar niet bij stil?
Vriendschappen zijn heel belangrijk, waarom staan we daar niet bij stil?

Wat is Internationale Vriendschapsdag?

Samenleving

FRIESLAND - We hebben moederdag, vaderdag en valentijnsdag, maar wist je ook dat er een internationale dag is om vriendschappen te vieren? 30 Juli is het Internationale Vriendschapsdag: een feestelijke dag die vooral in Zuid-Amerikaanse landen uitgebreid wordt gevierd, maar in Nederland niet zo bekend is. Waarom vieren we Internationale Vriendschapsdag, waarom is vriendschap zo belangrijk en moeten we nu ook cadeaus kopen voor al onze vrienden? RondOm zocht het voor jullie uit! 

Er zijn door de jaren heen veel pogingen geweest om van Internationale Vriendschapsdag echt iets te maken. Eerst probeerde men het in de jaren ‘30 in de VS, maar de mensen daar waren sceptisch en zagen de dag vooral als een nieuwe marketingtruc om geld te verdienen met het verkoop van wenskaart. Een paar jaar later, in 1958, probeerde een Paraguaanse arts het opnieuw. Zijn idee ontstond simpelweg aan tafel met zijn vrienden, maar heeft wel de basis gelegd voor de dag zoals we die nu kennen. Nog steeds wordt er vooral in Zuid-Amerikaanse landen stil gestaan bij deze speciale dag. In 2011 besloot de Verenigde Naties de dag officieel op te nemen in de agenda. Sindsdien staan er veel mensen op 30 juli stil bij hun vriendschappen. 

Waarom zijn vrienden zo belangrijk?

Veel mensen kunnen niet zonder hun vrienden. Ze voelen zich door hen begrepen, vinden bij hen een luisterend oor of goede raad en ervaren een fijn gevoel als ze samen zijn. Vriendschappen zijn voor mensen heel belangrijk. We zijn niet voor niets kuddedieren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat eenzame mensen, vaak mensen met minder (goede/duurzame) vriendschappen, minder gelukkig zijn, minder lang leven en vaker last hebben van stress. Hierdoor leven eenzame mensen korter. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met minder goede vriendschappen, minder gelukkig zijn, minder lang leven en vaker last hebben van stress

Hoe we dat weten? Uit onderzoek blijkt dat mannen korter leven dan vrouwen, zij gaan gemiddeld zo’n zeven jaar eerder dood. Dit verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen is overal ter wereld te vinden, behalve op één plek: Sardinië. Hier leven mannen gemiddeld even lang. Hoe dat kan? Wetenschappers hebben het verband gelegd tussen de mate van sociale interactie en de levensverwachting. In Sardinië hebben mannen onderling veel meer contact. Ze geven om elkaar en delen zowel mooie als pijnlijke momenten. In de rest van de wereld hebben mannen gemiddeld minder vrienden dan vrouwen. 

Moeten we deze dag vieren?

Niets moet natuurlijk! Toch is het leuk om af en toe stil te staan bij de rol die je vrienden in je leven hebben! Hoe je dat viert, dat is helemaal aan jou en je vrienden. Overal ter wereld wordt Internationale Vriendschapsdag gevierd, maar dit gebeurt op verschillende manieren. In het ene land organiseren vriendengroepen grote diners en eten ze samen, in andere landen koopt men een symbolisch cadeautje voor hun vriend. Een kaart, lekker uit eten, op stap of een weekendje weg, wat past er bij jullie?

Sta jij dit jaar stil bij Internationale Vriendschapsdag? Leuk! In onze webshop www.rondomvandaagshop.nl vind je passende cadeaus voor je vrienden. Denk aan een origineel bierpakket met Friese bieren of geselecteerde wijnen van de beste wijnhuizen in Frankrijk, Spanje en Italië. Friese streekproducten vind je ook In onze webshop. 

Voor in de agenda: 30 juli Vriendschapsdag

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00