Op de Gauke Boelensstraat is het wenselijk dat bij de aansluiting met de Tjalling Wagenaarstraat een zebrapad komt.
Op de Gauke Boelensstraat is het wenselijk dat bij de aansluiting met de Tjalling Wagenaarstraat een zebrapad komt. Foto: Harry Blokzijl

Subsidie voor verkeersveiliger maken van Smallingerland

Samenleving

Gemeente Smallingerland zet zich in voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Afgelopen zomer heeft de gemeente in het kader van de regeling stimulering verkeersmaatregelen 2020-2021 een subsidieaanvraag ingediend bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vandaag werd bekend dat de aanvraag is toegekend. Dit betekent dat in 2021 gestart kan worden met het veiliger maken van een aantal verkeersituaties in en rond Drachten. 

De gemeente vindt het belangrijk om te blijven investeren in een veilige omgeving. Maria le Roy, wethouder Verkeer: “Toen de mogelijkheid zich voor deed, hebben wij subsidie aangevraagd voor een aantal verkeersprojecten. We zijn erg blij dat alle aanvragen zijn toegekend want nu kunnen we verder aan de slag met het verkeersveiliger maken van Smallingerland.” De gemeente vroeg subsidie aan voor drie zaken: zebrapad Gauke Boelensstraat, De Kletten en Burgemeester Wuiteweg.

Waarom deze drie zaken?

De subsidieregeling bestond uit een ‘menukaart’ met specifieke maatregelen die zich al hebben bewezen op het gebied van verkeersveiligheid. Belangrijk uitgangspunt was dat de maatregelen ook echt op korte termijn uitgevoerd kunnen worden. Op basis daarvan zijn de drie projecten geselecteerd. 

Op de Gauke Boelensstraat is het wenselijk dat bij de aansluiting met de Tjalling Wagenaarstraat een zebrapad komt. Van deze kruising maken onder andere veel kinderen gebruik die richting de sportvelden van VV Drachten fietsen. De Kletten is een drukke fietsroute, met ook veel autoverkeer richting bedrijventerrein De Haven v.v. Voor zowel fietsers als aanwonenden is het veiliger om het gemotoriseerd verkeer te remmen door het aanbrengen van verkeersdrempels. De Burgemeester Wuiteweg stond op de planning voor rioleringsonderhoud. In combinatie daarmee is de wens om ook extra veiligheidsmaatregelen door te voeren. Door hier te kiezen voor een schuine in plaats van een rechte stoeprand is de kans minder groot dat fietsers vallen. 

Aan de slag met het uitvoeringsplan 

Nu er subsidie is toegekend door het Ministerie kan de gemeente aan de slag met het opstellen van een uitvoeringsplan. De voorwaarde is dat de eigen bijdrage van de gemeente voor alle projecten minimaal even hoog is als de verstrekte subsidie. Voor de Gauke Boelenstraat is dat € 23.000, voor De Kletten € 20.000,- en € 32.200 voor de Burgemeester Wuiteweg. Voor de twee eerste genoemde projecten is de eigen bijdrage in de gemeentebegroting van 2021 geregeld. Voor de Burgemeester Wuiteweg is er nog geen besluit, dit is afhankelijk van het besluit over de aanpak van de riolering. De verwachting is dat in 2021 gestart wordt met het zebrapad op de Gauke Boelensstraat en de verkeersdrempels op de Kletten.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 10 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00