Afbeelding
Foto: Omrop Fryslân

Nieuwe serie bij Fryslân DOK over de toekomst van het platteland

Samenleving

Moet het platteland zich opnieuw uitvinden? Overal in onze maatschappij is behoefte aan nieuwe perspectieven. Ook op het platteland. Het oude verhaal van grootschaligheid lijkt uitgewerkt te zijn en er moet een nieuw verhaal komen. Met de serie ‘Beklimmers van het vlakke land’ geeft Fryslân DOK maandelijks ruimte aan mensen en ideeën in die zoektocht van het platteland. 

Aflevering 1: Perspectief
Overal in Fryslân ontstaan ideeën en initiatieven, van energiecoöperaties tot pluktuinen en technologische innovaties. Tegelijkertijd is er ook weerstand tegen vernieuwing, helemaal als die van buitenaf wordt opgelegd. Als de levensstijl onder druk gezet wordt door nieuwe regels of door bewegingen die tradities de maat nemen, gaat het platteland voorop in het verzet.

In de vernieuwing van het platteland is het dus zaak om goed perspectief te kiezen. Waar moeten de plannen vandaan komen, wat is de rol van de bewoners zelf, met welke mentaliteit? Filosoof Hans Peter Benschop denkt dat er een groot misverstand is tussen plattelanders aan de ene kant en wetenschappers en bestuurders aan de andere kant. Benschop denkt dat een andere opstelling naar het platteland toe veel vruchtbaarder kan zijn.

Op het Fries Sociaal Planbureau (FSP) zijn ze bekend met ‘de Friese paradox’: in Fryslân ligt het welvaartsniveau lager dan gemiddeld in ons land, maar het geluksniveau ligt hoger. Vanuit die gedachte werkt Marijn Molema van het FSP aan het begrip ‘brede welvaart’. In Fryslân zouden we beter moeten worden in het benoemen van onze eigen kwaliteiten en die verder ontwikkelen.

Dat is precies wat ze doen in Blija. Inwoners leggen zich niet neer bij de kwalificatie ‘krimpdorp’, maar werken met toewijding aan een zo goed mogelijk leven in het dorp. Een van de initiatieven is ‘de terp van de toekomst’, waarmee Blija het vizier richt op de Wadden en de rijke cultuurhistorie.

Fryslân DOK: ‘Beklimmers van het vlakke land, deel 1: Perspectief’
Zaterdag 24 oktober, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 25 oktober 13.10 uur)
Zondag 25 oktober, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

Verder praten
Meepraten over de onderwerpen uit ‘Beklimmers van het vlakke land’? Kijk voor meer informatie op Omropfryslan.nl/fryslandok. Naar aanleiding van de serie organiseert De Lawei in Drachten discussieavonden over de thema’s in de documentaires: Lawei.nl/nieuws/112/Het_Gesprek/.

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00