Afbeelding
Foto: Kat in Nood

Stichting Kat in Nood; een plek waar moeilijk plaatsbare katten een thuis vinden voor het leven

Samenleving

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Ze hebben 250 vaste kattenbewoners, acht woongroepen, 40 vrijwilligers, tientallen gastgezinnen, veertig jaar ervaring, doen jaarlijks tussen de 1250-1500 castraties en sterilisaties en herplaatsen maandelijks tussen de één en tien moeilijk plaatsbare katten. Stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie is geen kleinschalige opvang, maar juist één van de grootste in Nederland die niet- of moeilijk plaatsbare katten een thuis geeft of ze voorbereidt op een forever home. RondOm Drachten sprak met beheerder Rixt Jellesma over hun veelzijdige en unieke werk.

40 jaar geleden ontstond Stichting Kat in Nood op een klein zolderkamertje is Arnhem. Oprichtster Reiny Vogel was een echte dierenliefhebster en deed regelmatig werk voor de Dierenbescherming. Daar zag ze dat sommige katten tussen wal en schip raakten. Rixt Jellesma, de huidige beheerster van Kat in Nood, legt uit hoe dat komt: “Het komt voor dat gemeentelijke asielen en opvangen geen goede plek kunnen bieden voor een kat, omdat ze inschatten dat de kat niet meer plaatsbaar zal zijn, bijvoorbeeld omdat ze oud zijn of omdat ze medische- of gedragsproblemen hebben.”

In principe is een gemeentelijk asiel altijd een tijdelijke plek voor een kat. Ze worden daar opgevangen totdat er een nieuw thuis wordt gevonden. Voor niet- of moeilijk plaatsbare katten is niet altijd een plekje. Daarbij komt het ook voor dat een asiel een kat niet wilt aannemen. Bijvoorbeeld omdat degene die afstand wilt nemen van een kat het afstandsgeld niet kan betalen, of omdat de kat technisch gezien geen zwerfkat heeft. Dat is het geval wanneer het baasje is overleden, tijdelijk wordt opgenomen of naar een verzorgingshuis moet: “Vaak mogen huisdieren niet mee en het komt voor dat ook de kinderen ze niet in huis willen. Waar moet je dan heen met je geliefde huisdier?”

Om de katten die tussen wal en schip vallen, op te vangen richtte mevrouw Vogel Kat in Nood op en al snel begon de stichting zo hard te groeien, dat het zolderkamertje van Vogel niet groot genoeg meer was. Ze verhuisden naar Lauwerzijl, Groningen en toen ze daar uit hun voegen groeiden vertrokken ze naar het Friese Drachtstercompagnie. Rixt verhuisde mee en is inmiddels al elf jaar beheerster: “Je ziet het soort katten dat we opvangen aan het verschuiven is. Vroeger vingen we vooral oude katten op, maar er zijn steeds meer mensen die wel gecharmeerd zijn van een oudje. Het zijn nu vooral schuwe katten die we opvangen, veel van hen hebben moeilijke gedragsproblemen waardoor ze niet plaatsbaar zijn in een normaal thuissituatie. Bij ons mogen ze blijven tot ze overlijden.”

Bij Kat in Nood is plaats voor 250 vaste gasten. Zij zijn verdeeld over acht woongroepen, grote binnen- en buitenverblijven waar de katten in slapen, spelen en luierend in de zon kunnen liggen. Op het moment hebben ze geen ruimte voor nieuwe, permanente bewoners: “Vanuit het hele land komen er aanvragen binnen van asielen die een kat hebben die niet geplaatst kan worden. We zetten ze op een wachtlijst, er komt pas een plekje vrij als een andere bewoner overlijdt of toch herplaatst wordt. Binnenkort komen er drie katten uit Amsterdam, die daar al maanden in het asiel hebben gezeten.”

Er zijn teveel katten

“Wij houden allemaal ontzettend veel van katten,” vertelt Rixt, “maar we vinden ook allemaal dat er veel te veel katten zijn. Het valt je misschien niet op, maar het probleem wordt steeds groter. Katers en poezen worden niet gecastreerd, waardoor er nestjes komen. De kittens worden weer gratis weggegeven, die krijgen weer kittens, etc, etc.” De oplossing voor dat probleem is even simpel als bijna onmogelijk; castratie of sterilisatie van een groot deel van de kattenpopulatie. Maar neutralisatie, zoals dat genoemd wordt, is voor veel minima gezinnen onbetaalbaar, bij dierenartsen leg je al snel €125 euro neer.

Daarom is Kat in Nood ook begonnen met het aanbieden van betaalbare castraties en sterilisaties aan gezinnen met een minimum inkomen of uitkering: “Bij ons kunnen mensen hun kat of poesen laten neutraliseren voor €50 euro per poes, dat is voor veel gezinnen makkelijker op te hoesten.”

Naast opvang en sterilisatie doet Kat in Nood ook regelmatig vangacties: “Dan is er ergens een populatie zwerfkatten dat enorm uit de hand loopt, bijvoorbeeld op industrieterreinen, op campings of bij boerderijen. We hebben een heel protocol waardoor we ze veilig kunnen vangen en brengen ze naar onze locatie. Daar worden ze geneutraliseerd en eventueel medisch verzorgd. We kijken of er sociale katten tussen zitten die herplaatst kunnen worden, de rest van de populatie zetten we weer terug waar we ze vandaan hebben gehaald, als de leefomstandigheden daar goed genoeg zijn. Door ze te neutraliseren lost het probleem zich eigenlijk vanzelf op en hebben wij meer plek om andere herplaatsers op te vangen.” In totaal neutraliseert de dierenarts van Kat in Nood jaarlijks 1250-1500 katten: “Het is bijna lopende band werk voor haar geworden.”

Kittens

Kittens kunnen ook terecht bij Kat in Nood. Zij hebben een groot bestand met gastgezinnen, waar de kittens samen kunnen wennen aan het leven in huis: “Ze worden bij iemand thuis opgevangen en komen daar van alles tegen; kinderen, stofzuigers, honden, de tv. Zo zijn ze helemaal voorbereid op het ‘echte leven’ als ze naar hun forever home vertrekken.”

Met de opvang van niet- of moeilijk plaatsbare katten, het sterilisatieproject, de vangacties en het plaatsen van kitten heeft Kat in Nood dus een enorm takenpakket, dat de vijf vaste medewerkers en meer dan 40 vrijwilligers met veel liefde een aandacht doen. Bent u benieuwd naar de werkzaamheden van Stichting Kat in Nood, wilt u hen ondersteunen met een financiële bijdrage óf gebruik maken van hun andere diensten, kijk dan op www.katinnood.nl.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 15 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00