Beeld van de binnenstad van Franeker, ook tijdens de coronacrisis zo levendig mogelijk.
Beeld van de binnenstad van Franeker, ook tijdens de coronacrisis zo levendig mogelijk. Foto: Provincie Fryslân

Provincie wil in 2021 Fryslân blijven ondersteunen met gelden

Samenleving

De provincie Fryslân maakt bij monde van gedeputeerde Sander de Rouwe bekend dat het ook volgend jaar wil blijven investeren in de economie, natuur, welvaart en andere facetten van Friesland. De begroting van de provincie beslaat in 2021 in totaal 430 miljoen euro en het provinciebestuur wil dat actief in gaan zetten.

Het technische feitelijke verhaal van het budget zit als volgt in elkaar: De totale lasten in de begroting 2021 bedragen 430 miljoen euro. De meerjarenbegroting is structureel sluitend. Om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen houdt de provincie 15 miljoen euro vrije ruimte voor deze periode en structureel minimaal 5 miljoen euro voor het volgende college. Het vrij besteedbaar deel van de vrij aanwendbare reserve (VAR) bedraagt aan het einde van deze coalitieperiode 72,9 miljoen euro. Het structureel begrotingssaldo op de lange termijn (2029) bedraagt 3,0 miljoen euro.

Impact coronacrisis opvangen en een goede toekomst bouwen
De emotionele en menselijke kant van het verhaal achter het inzetten van de gelden wordt als volgt uitgelegd door de provincie: De impact van de corona-crisis zal in 2021 nog groot zijn. De inzet is om zo goed mogelijk uit de crisis te komen en daarnaast perspectief te bieden voor de toekomst.

Inzetten op circulaire economie en vijfsterren landbouw
Gedeputeerde Sander de Rouwe: “Meer dan ooit is duidelijk hoe belangrijk ons welzijn, ons geluk is. In 2021 zullen we de ontwikkelingen in de corona-crisis nauwgezet volgen en aanvullend op de Rijksmaatregelen naar eventuele extra stimuleringsregelingen kijken. We zullen daarbij eerst bestaande middelen inzetten. Het is ook belangrijk om verder te kijken dan de crisis, we richten ons daarom ook op al ingezette ontwikkelingen zoals rond de circulaire economie en de vijfsterren landbouw.”

Zorgen voor goed vestigingsklimaat bedrijven
"Het hebben van een inkomen, een leuke baan en een goede opleiding, is een belangrijk fundament voor brede welvaart. Fryslân is een MKB-provincie, daarom zetten we in op goede en laagdrempelige regelingen zoals de MKB-vouchers en een goed vestigingsklimaat. Ook blijven we werken aan een goede aansluiting van het Friese onderwijs op de arbeidsmarkt en het stimuleren van innovatie."

Toerisme spreiden over het hele jaar
"We zetten ons in voor jaarrond toerisme en spreiding van bezoekers over de provincie. We investeren daarom in marketing om Fryslân nog beter op de kaart te zetten bij toeristen en de zakelijke markt. In de culturele sector trekken de coronamaatregelen diepe sporen. We willen de sector helpen met maatregelen voor de korte en middellange termijn."

Belangrijk jaar voor de natuur
Voor de natuur wordt 2021 een belangrijk jaar. "Rondom de natuuropgave maken we volgend jaar een definitieve scenariokeuze. Natuer mei de mienskip met haar uitgewerkte pilots is daarbij één van de scenario’s. Daarnaast ligt er in 2021 een vastgesteld biodiversiteitsherstelprogramma en een actuele weidevogelnota. En werken we in 2021 verder aan de vijfsterren landbouw, waarbij de vijfde ster de groene ster is. Dit doen we door samen met onze partners en de mienskip een Landbouwagenda op te stellen. Belangrijk is daarbij dat boeren een levensvatbaar bedrijfsmodel kunnen behouden."

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 17 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 19 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00