Afbeelding

GGD Fryslân zoekt 60 nieuwe medewerkers vanwege corona

Samenleving

GGD Fryslân is op zoek naar zestig (!) nieuwe medewerkers die de taak van bron- en contactonderzoeker moeten uitvoeren in het kader van het coronavirus. Bij de nationale regering en ook bij GGD Fryslân is zorg over de huidige coronacijfers.

De Friese coronacijfers zijn deze week hoger dan de afgelopen weken, meldt GGD Fryslân. De afgelopen week is bij 17 inwoners van Fryslân het coronavirus gevonden. Dit is het hoogste aantal sinds 1 juni, toen iedereen met klachten zich kon laten testen. Vorige week waren er slechts 4 nieuwe gevallen. De drukte bij GGD Fryslân neemt toe, reden om nu te starten met de werving van tachtig nieuwe medewerkers, voornamelijk bron- en contactonderzoekers.

Vooral jongeren
GGD Fryslân en de Veiligheidsregio maken zich zorgen om de verspreiding van het virus, vooral onder jongeren. Uit de positieve gevallen en bron- en contactonderzoeken blijkt dat jongeren geregeld aan het feestvieren zijn. Dit zien ze bijvoorbeeld in Dokkum, waar het virus na een feestje als een lopend vuurtje verder is gegaan.

Jongeren lijken zich onvoldoende bewust te zijn van het feit dat ze het virus in de kroeg en op feestjes kunnen oplopen. Ze blijven soms doorlopen met klachten. Daarmee kunnen ze bijdragen aan een versnelde terugkeer van het virus. Vandaar dat GGD Fryslân en de Veiligheidsregio benadrukken dat we de cijfers vooral laag houden als jong en oud de maatregelen en richtlijnen weer volgen.

Werving nieuwe medewerkers
De nieuwe medewerkers die GGD Fryslân nu zoekt, zijn nodig om bij een stijging in Fryslân het virus te kunnen indammen. Maar ook omdat GGD Fryslân momenteel deze onderzoeken doet voor Rotterdam. Daar is grote drukte vanwege de snelle stijging. Vandaar dat de werving hiervoor gestart is. Op korte termijn zoekt GGD Fryslân zo’n zestig nieuwe collega’s voor bron- en contactonderzoek. Ook is er behoefte aan nog eens tien mensen die in testcentra coronamonsters bij mensen met klachten kunnen afnemen en aan tien triageverpleegkundigen.

Dat Fryslân met bron- en contactonderzoek nu andere regio’s ondersteunt, is onderdeel van de landelijke afspraken die hierover gemaakt zijn. Vergelijkbaar met hoe eerder noordelijke ziekenhuizen coronapatiënten uit het zuiden opvingen.

De Friese coronacijfers:
In Fryslân zijn deze week 2152 mensen op corona getest. Dit zijn er 264 minder vergeleken met vorige week. In totaal zijn nu 667 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Ook deze week zijn er geen meldingen bij de GGD geweest van ziekenhuisopnames of overlijdens van personen met corona. Dit laatste cijfer staat al sinds begin juni op 69. Onder de nieuwe positief getest personen zijn geen bewoners uit verpleeg- en verzorgingshuizen.

Wie klachten heeft, kan zich voor een test melden via 0800-1202 en op de Waddeneilanden bij de huisartsen. Zolang de uitslag van de test niet binnen is, geldt het advies om deze thuis af te wachten, zelfs als dit door de drukte langer duurt dan aangekondigd. 

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 35 minuten geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00