Afbeelding

Vijf mensen met corona erbij in onze provincie

Samenleving

In de week van 24 tot en met 30 juli hebben 2.416 mensen zich in Fryslân laten testen op één van de locaties in Leeuwarden, Sneek of Drachten. Weer meer dan een week eerder, toen 2.252 mensen zich lieten testen. Bij vijf inwoners van Fryslân is het coronavirus aangetroffen. Hiermee komt het totaalaantal inwoners dat positief testte nu op 650. 

Het beeld in Fryslân is nog steeds erg rustig, maar landelijk gezien neemt het aantal besmettingen nog steeds toe. Dat laat zich ook terugzien in het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Tot twee weken terug lag dit cijfer lange tijd onder de één, waardoor de verspreiding van het virus juist afnam. Afgelopen week steeg het cijfer van 1,29 naar 1,4 (elke positief geteste persoon besmet gemiddeld 1,4 andere personen). Het aantal overleden personen dat bij GGD Fryslân is gemeld, blijft staan op 69. Ook het totaal aantal ziekenhuisopnames staat ongewijzigd op 130 personen. 

Mondkapjesplicht voorlopig van de baan
Er komt voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht. Dat is de belangrijkste boodschap die het Veiligheidsberaad afgelopen woensdag deelde tijdens een persconferentie. Het bewijs voor het medisch nut van het dragen van een niet-medisch mondkapje ontbreekt nog altijd. Wel blijven de overige maatregelen onverminderd van kracht, die wel bewezen effectief zijn gebleken: houd 1,5 meter afstand (en vermijd dus drukte en mensenmassa’s), hoest en nies in de elleboog en was met grote regelmatig en grondig je handen.

Let goed op tijdens vakantie
Het is volop vakantie in Fryslân, Nederland én Europa. Voor de mensen die nog op vakantie gaan, blijft het van belang zich goed op de reis voor te bereiden. Zeker nu bepaalde gebieden en steden inmiddels van kleurcode zijn gewijzigd van geel (let op, veiligheidsrisico's) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). De kleurcode van een land kan gecheckt worden op Nederland wereldwijd. Wees dus eenmaal in het buitenland ook extra alert en houdt de media met regelmaat goed in de gaten. De situatie kan tijdens een verblijf in het buitenland vrij plots veranderen.  

Keer je juist terug uit zo’n oranje-gebied of land? Blijf dan twee weken lang in quarantaine. Dit geldt voor alle personen vanaf 13 jaar. Ontwikkel je in die periode klachten? Laat je dan gelijk testen, ook als je klachten mild zijn. 

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 56 minuten geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00