De Leyen uitgeroepen tot RondOm’s leukste terras van Drachten: “Mensen maken hier herinneringen” | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
zondag 27 september, 2020 19:09
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Mede-eigenaar Pier staat voor zijn terras met de award
Mede-eigenaar Pier staat voor zijn terras met de award

De Leyen uitgeroepen tot RondOm’s leukste terras van Drachten: “Mensen maken hier herinneringen”

  Recreatie & Ontspanning

DRACHTEN - Aan het begin van de zomer vroeg het team van RondOm Drachten zich af wat nu eigenlijk het leukste terras in de buurt is. Honderden Drachtsters stuurden hun suggesties en stemden op restaurants op de long- en shortlist. Uiteindelijk kwam Paviljoen de Leyen als winnaar uit de bus. Wij zochten eigenaren Pier en Mascha op, natuurlijk op hun eigen terras.

Pier en Mascha kochten zeventien jaar geleden het pand aan de Leyen. Destijds was het nog een kleiner gebouw, altijd een onderdeel van een ander bedrijf. De twee waren de eerste die van deze plek een volledig bedrijf maakten. Daarna bouwden ze stapje voor stapje verder aan hun bedrijf: “We hebben gedaan wat binnen onze macht viel,” vertelt Pier, “We hebben eigenlijk nooit een dure, spannende investering gedaan. We pakten steeds weer iets nieuws aan, stap voor stap.” In 2010 werd het pand, dat inmiddels bijna een nostalgische waarde had gekregen, volledig verbouwd. Daarnaast pakten ze, in samenwerking met staatsbosbeheer en de gemeente Smallingerland, de haven aan, waardoor ze van zes naar twintig aanlegplaatsen gingen.

Het nieuwe, moderne gebouw en de grotere haven vallen goed in de smaak, toch is het ook de locatie die van Strandpaviljoen de Leyen een geliefd plekje maakt voor veel Drachtsters: “Vanaf het begin wisten we al, we mogen ons in de handen knijpen met deze locatie. Ik denk dat we misschien wel het mooiste uitzicht van heel Friesland hebben.” Mensen komen dan ook speciaal voor dat uitzicht op de Leyen, waar, als je geluk hebt, de zon prachtig onder kan zien gaan.

Dat Strandpaviljoen de Leyen is benoemd als RondOm’s leukste terras is niet helemaal een verrassing. Pier en Mascha kunnen rekenen op een grote groep ‘fans’: “We hebben op onze sociale media gevraagd of men voor ons wilde stemmen, blijkbaar is daar enorm veel gehoor aan gegeven” Pier heeft wel een vermoeden waarom zoveel mensen zich binden aan het strandpaviljoen: “Generaties lang hebben hier herinneringen gemaakt. De oudere generaties hebben hier nog leren zwemmen, de wat jongere kennen deze plek omdat ze er als klein kind hebben gespeeld of omdat ze op de middelbare school hier zijn geweest voor excursies. Hier zijn zoveel goede herinneringen gemaakt en daar hoort het strandpaviljoen, waar veel kids een ijsje mochten halen, ook bij. We zijn hier nu zo lang, dat de kinderen die eerst een ijsco kwamen halen, nu hier trouwen, dat is toch wel bijzonder.”

De coronacrisis was voor het ondernemersduo een grote klap: “Dan loop je wel even met je ziel onder de arm. Je vraagt je af; hoe gaat dit komen?” Nadat de tijd verstreek kwam er voor ondernemers meer duidelijkheid, wat voor Pier wel wat rust bracht: “Toen zijn we ook gaan nadenken hoe we verder konden. Zo hebben we onder andere moederdagpakketten uitgegeven, hebben we een digitale bingo en een pubquiz georganiseerd inclusief borrelboxjes, hadden we kipdag en hebben we spaanse tapasboxen verkocht. Wat we deden deelden we op sociale media en hierdoor werd elke actie een succes.” Pier en Mascha vinden het uiteraard heel fijn om weer gewoon open te kunnen, maar hebben ook geleerd van de crisis: “Zulke acties kunnen we natuurlijk ook in de winter organiseren, als het op het paviljoen wat rustiger is.”

Strandpaviljoen de Leyen werkt veel samen met lokale en duurzame ondernemingen. Dat vinden Pier en Mascha belangrijk: “We halen ons brood bij de lokale bakker en kopen vlees bij de slager. Ons zuivel komt bij een boer in de buurt vandaan en onze producten worden geleverd door de supermarkt uit het dorp. Zelfs mijn verzekeringen heb ik verplaatst naar een bank in Drachten.” Duurzaamheid is ook belangrijk, zeker omdat de locatie middenin een natuurgebied staat: “We laten onze gasten zien dat we het milieu en de natuur belangrijk vinden. Hopelijk inspireren wij ze. Je hoeft natuurlijk niet gelijk helemaal duurzaam te zijn, als je 10% bespaard, is dat ook goed, dan ben je al een heel stuk op weg.”

Het winnen van RondOm’s leukste terras van Drachten is voor hen blijk van de waardering van hun gasten: “Zij moeten het toch doen.” Pier en Mascha nodigen u graag uit om weer een keertje langs te komen en nieuwe herinneringen te maken.

Strandpaviljoen De Leyen

Bildreed 3
9221 SJ Rottevalle

Meer berichten