Frieslands gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder opent de nieuwe brug en sluis in de toeristische Turfroute ter hoogte van Appelscha.
Frieslands gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder opent de nieuwe brug en sluis in de toeristische Turfroute ter hoogte van Appelscha.

Nieuwe brug Appelscha feestelijk geopend

Recreatie & Ontspanning

Na maandenlange werkzaamheden was het donderdag 4 juni gelukkig zover: de nieuwe brug Stokersverlaat in Appelscha werd feestelijk geopend. De opening werd verzorgd door gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van de provincie Fryslân.

De bijna 85 jaar oude ophaalbrug is in zijn geheel vervangen. De sluiswanden zijn vernieuwd door middel van nieuw metselwerk en op de bovenste laag zijn de oorspronkelijke stenen gelijmd. De werkzaamheden zijn in september 2019 gestart en op 15 mei dit jaar is de brug en de sluis weer in gebruik genomen.

Aanwinst voor dorp
“De vernieuwde brug en sluis zijn een aanwinst voor de Turfroute en het dorp. En ik kan me voorstellen dat toeristen het mooi vinden om te zien hoe deze sluis nog handmatig bediend wordt door de brugwachter”, aldus Avine Fokkens-Kelder.

Kei uit IJstijd
Tijdens de werkzaamheden werd een bijzondere kei gevonden. Bij het plaatsen van de nieuwe damwanden wilde de wand na 4 meter diepte niet verder de grond in. Een grote kei afkomstig uit de IJstijd was de boosdoener. De steen heeft een mooi plekje naast de sluis gekregen.

Ook voor toeristische Turfroute
Appelscha is een populaire plaats voor bootvaarders omdat het onderdeel is van de Turfroute. Deze vaarroute kan gevaren worden van 15 mei tot 15 september. Ook daarom is het super handig dat de brug en de sluis weer werkzaam zijn, dan kan ondanks coronaperikelen het toerisme in de regio toch weer zoveel als mogelijk op gang komen.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00