Marten en Anneke de Jong ontvangen het LEADER-bordje uit handen van gedeputeerde Sietske Poepjes
Marten en Anneke de Jong ontvangen het LEADER-bordje uit handen van gedeputeerde Sietske Poepjes Foto: Provincie Fryslân

Landbouw en natuur werken samen in Baaium

Politiek

FRIESLAND - Gedeputeerde Sietske Poepjes heeft een boerderij in het dorp Baaium bezocht die als voorbeeld dient over hoe je als boer je boerenbedrijf kunt runnen op een normale manier en ook goed kunt zijn voor weidevogels.

Melkveehouder en weidevogelboer Marten de Jong en zijn vrouw Anneke krijgen de laatste tijd steeds meer bezoekers op hun boerderij in Baaium. Samen verzorgen zij excursies en geven zij voorlichting over hun manier van boeren, het zogenaamde ‘buorkje mei fûgels’. 

Ontvangstruimte bij het boerenbedrijf

Mede dankzij de verkregen LEADER-subsidie is de bouw van een ontvangstruimte bij hun bedrijf doorgegaan. Zo kunnen zij het groeiende aantal bezoekers op een goede en professionele manier blijven ontvangen. Gedeputeerde Sietske Poepjes overhandigde vandaag het LEADER-bordje waarmee de subsidie definitief is toegekend.

Sietske Poepjes: “Initiatieven als deze dragen bij aan de verbinding tussen boer en burger. Ook maken ze de kansen van natuur inclusieve landbouw zichtbaar. Het is mooi om te zien dat deze ondernemers dit zo enthousiast vanuit hun overtuiging uitdragen.”

Liefde voor natuur en weidevogels

Vanuit interesse en liefde voor de natuur en de weidevogels, is de familie De Jong begonnen aan een andere manier van boeren: ‘buorkje mei fûgels’. Zij zijn ervan overtuigd dat boeren en vogels prima samengaan en dat dat ook de richting van de toekomst is. Daarom laten zij graag de resultaten van hun werkwijze zien. 

Door middel van excursies en educatieve activiteiten geven zij op hun bedrijf uitleg over diverse onderwerpen, zoals weidevogelbeheer, onderhoud van het landschap en voedselproductie. De belangstelling is groot. Twee jaar geleden heeft de familie De Jong al zo’n 150 mensen door de landerijen rondgeleid. 

Excursies en educatieve activiteiten op de boerderij

Dit varieert van schoolklassen, gemeenteraadsleden en collega-boeren tot dorpsbewoners. Met de nieuwe ontvangstruimte kunnen zij hun goede werk voortzetten en verder uitbreiden. Inmiddels sluiten veel collega-boeren aan bij deze manier van ‘Buorkje mei fûgels’. 

De LEADER-subsidie is er om de leefbaarheid te bevorderen en de vitaliteit, werkgelegenheid en aantrekkingskracht van plattelandsgebieden te stimuleren. Een belangrijk uitgangspunt is dat mensen in het gebied zelf bepalen wat belangrijk is voor de leefbaarheid in hun gebied en ook de projecten opzetten. Vertegenwoordigers uit de streek, de streekambassadeurs in de Local Action Group, adviseren over het toekennen van LEADER-subsidie.

Andere Friese projecten kunnen ook LEADER-subsidie aanvragen

In Fryslân kunnen initiatiefnemers van projecten in Noordoost- en Noordwest-Fryslân subsidie aanvragen. LEADER wordt binnen provincie Fryslân gecoördineerd door Streekwurk. De projectbureaus in Franeker en Burgum zijn telefonisch en via e-mail bereikbaar voor informatie, ondersteuning en antwoord op vragen. Op www.fryslan.frl/leader kun je meer informatie vinden.

Twee perioden om de subsidie aan te vragen

Er zijn in 2021 twee perioden waarin de subsidie kan worden aangevraagd. De eerste periode loopt nog t/m donderdag 17 juni 2021. In september start de tweede periode, namelijk van 6 september t/m 14 oktober 2021.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 10 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 15 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17