De betonnen graskeien die voor extra verkeersveiligheid in Ooststellingwerf gaan zorgen.
De betonnen graskeien die voor extra verkeersveiligheid in Ooststellingwerf gaan zorgen. Foto: Gemeente Ooststellingwerf

Graskeien voor bevordering verkeersveiligheid

Politiek

De gemeente Ooststellingwerf gaat ongeveer veertig kilometer aan graskeien aanleggen langs de wegen in de gemeente. Deze week zijn de eerste graskeien gelegd langs de Dorpsstraat – Zwetteweg nabij Haule. Met het aanbrengen van graskeien wil de gemeente de huidige bermschade herstellen en de toekomstige bermschade met bijbehorende onveilige situaties voor de weggebruiker voorkomen.

De komende drie jaar worden de graskeien gelegd langs de belangrijkste wegen in de gemeente. Er is gekozen voor betonnen graskeien omdat ze robuust, duurzaam en kostenefficiënt zijn in vergelijking met alternatieven. Wethouder Esther Verhagen is blij met deze ontwikkeling.

“Graskeien zorgen voor een stabiele berm, uitwijken in de berm wordt hierdoor minder gevaarlijk. Vooral voor fietsers is het veiliger wanneer ze nu onverhoopt in de berm terecht komen. Hopelijk kunnen we hierdoor allemaal een stukje veiliger de weg op”, zegt ze. Naast het aanbrengen van graskeien, worden er op sommige plekken ook hagen aangebracht. Deze hebben ook als doel om bermschade te voorkomen en de verkeersveiligheid te vergroten.

Gemeente heeft zelf onderzoek gedaan
De gemeente heeft onderzoek gedaan naar alle wegen en bermen in eigen beheer. Ook is er een inventarisatie gedaan bij plaatselijke belangen, dorpsbelangen, bewonerscommissies en bewoners over de bermen. De circa veertig kilometer aan bermen die nu wordt verbeterd met graskeien, liggen langs wegen die intensief gebruikt worden, onder andere door de landbouw.

Zowel uit eigen onderzoek als de inventarisatie is gebleken dat de bermschade kan zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Er ontstaan gaten in de berm naast de weg en het modder dat vanuit de berm op de weg terecht komt kan de weg verraderlijk glad maken. Met het leggen van graskeien wordt de verkeersveiligheid verbeterd.

Ook zelf verantwoordelijkheid van weggebruiker
Natuurlijk ligt er nog altijd een grote verantwoordelijkheid bij de weggebruikers als het gaat om verkeersveiligheid. Wijk daarom uit op plekken waar dit kan en wacht desnoods tot de tegenligger voorbij gereden is. Matig de snelheid als er een tegenligger nadert en probeer zo kort mogelijk uit te wijken in de berm om bermschade en de bijkomende verkeersrisco’s te voorkomen.

Kijk op  www.ooststellingwerf.nl/wegwerkzaamheden onder ‘Meerjaren Onderhouds Planning (MOP) wegen 2020 en 2021’ voor een overzicht van alle wegen waarlangs in 2020 en 2021 graskeien geplaatst worden.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 14 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00