Vrachtwagenchauffeur Anne Hollema.
Vrachtwagenchauffeur Anne Hollema. Foto: Johan Vogelzang

Dag van de Vrachtwagenchauffeur: “Je hebt best veel vrijheid en dat is heerlijk”

Persoonlijke verhalen

DRACHTEN – In de volksmond heet het een kiepauto, officieel heet het een kipperauto: de vrachtwagen waarmee Anne Hollema zand, grind, houtsnippers en gebroken puin vervoert. De 44-jarige Wergeaster rijdt inmiddels vijftien jaar als chauffeur bij Van der Wiel Drachten.

Vanwege de ‘Dag van de Vrachtwagenchauffeur’ op donderdag 10 juni is het een mooie gelegenheid om eens een vrachtwagenchauffeur te interviewen. Als je aan Drachten denkt, is het ook redelijk logisch dat je aan het in 1954 in Drachten opgerichte transportbedrijf Van der Wiel denkt.

Bij het bedrijf werken inmiddels zo’n honderdzeventig mensen. Het bedrijf vervoert per vrachtauto, per trein en per schip van alles door heel Nederland. Voor Staatsbosbeheer vervoert het hout richting de Belgische Ardennen en Frankrijk.

Graag ‘s avonds thuis bij gezin

Anne Hollema uit Wergea bestuurt al bijna zijn hele leven van vrachtwagens, maar wil wel graag ’s avonds thuis zijn bij zijn vrouw en twee dochters. Hij is voor Van der Wiel daarom vooral actief in de drie Noordelijke provincies. Anne vervoert met zijn kipperauto producten voornamelijk naar (bouw)projecten, infrastructurele werken en ook naar adressen van particulieren.

De reden waarom hij vijftien jaar geleden de overstap maakte van HG Transport uit Heerenveen naar Van der Wiel in Drachten, komt uit zijn gezinssituatie. De oudste dochter van nu veertien jaar stond op het punt om geboren te worden.

“Ik wilde gewoon ’s avonds graag thuis zijn bij ons gezin. Ik vond het werken als chauffeur bij HG ook leuk om te doen, ik reed heel Nederland door maar was meestal pas vrijdagavond of zaterdagochtend weer thuis.”

Hij houdt van rijden op een vrachtwagen, al sinds de middelbare school en eigenlijk daarvoor al. “Ik hielp vaak al mee bij Van der Wal Transport, de voorganger van HG Transport, omdat ik de zoon van de eigenaar kende. Dat vond ik prachtig. Op school in Leeuwarden kon ik vervolgens mijn vrachtwagenrijbewijs halen en eigenlijk ben ik meteen na de opleiding aan de slag gegaan bij Van de Wal.”


Anne bij zijn kipperauto. - Johan Vogelzang

Volhouden tot pensioen

De 44-jarige Wergeaster is nu iets over de helft van zijn arbeidzame leven en zal nog 23 jaar – tot zijn 67-ste - door moeten voordat hij aan zijn welverdiende pensioen kan gaan beginnen.

Het werken met een kipperauto is lichamelijk niet dusdanig zwaar dat hij denkt het pensioen fysiek niet te kunnen halen. “Als het kan ga ik mooi hiermee door tot mijn pensioen”, zegt hij.

“Overal is altijd weleens wat, maar dit voldoet me goed.” Sinds twee jaar werkt Anne vier dagen per week en heeft hij de woensdagen vrij. Ook dat bevalt hem prima, dat maakt dat hij het werk nog beter tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd kan volhouden.

Elke dag anders

Anne kan het iedereen aanraden om chauffeur te worden. “Je hebt best veel vrijheid en bijna elke dag is weer anders. Dat vind ik ook prettig, dat geen dag hetzelfde is.”

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 3 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 11 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00