Sebastian vindt rust in het schaken | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
zondag 25 oktober, 2020 02:52
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Alex Greiner met zoon Sebastian Greiner
Alex Greiner met zoon Sebastian Greiner (Foto: Rob Dijkstra)

Sebastian vindt rust in het schaken

  Persoonlijke verhalen

Rugby en schaken lijkt op een bijzondere combinatie, maar voor de 10-jarige Sebastian Greiner uit Drachten is het de normaalste zaak van de wereld. De jonge Drachtster schaakt al zes jaar en sinds een jaar speelt hij met zijn vader bij de Drachtster Schaak Club. Zijn droom is om rugbyspeler te worden of wiskundeleraar, maar het schaken lijkt hem ook wel wat.


Rust

Daar waar de meeste kinderen toch kiezen voor een sport als tennis of voetbal, was het voor Sebastian al gauw duidelijk dat hij voor andere sporten gemaakt is: “Bij het voetbal liggen ze alleen maar op de grond!”, zegt Sebastian stellig. Daar had de 10-jarige Drachtster geen zin in en dus koos hij voor het rugby: “Daar kan ik echt mijn energie in kwijt”. Het schaken zorgt bij Sebastian voor een fijne balans.

Bij schaken liggen de spelers evenmin op de grond, maar worden ze gedwongen om na te denken: “Daar word ik echt rustig van, dat vind ik fijn”.

Les van grootmeester

Sebastian krijgt bij de Schaakclub les van grootmeester Henk Mylanus. Daar leert hij via het grote bord tactieken en het vastzetten van zijn tegenstander: “Je leert bij het schaken echt vooruit denken”. Grootmeester Mylanus vindt de aanwas van nieuwe jeugd ook prachtig. Volgens Mylanus stijgt sowieso het aantal jonge schakers in Nederland weer. Niet alleen fysiek schaakt de jeugd tegen elkaar, maar veel jeugd zoekt elkaar ook online op. Dat is natuurlijk een mooie uitkomst in deze Corona-tijden.

Mentale training

Voor Sebastian is het schaken niet alleen ontspanning, het is tegelijkertijd ook een goede mentale training. Hij speelt vaak tegen zijn vader en geeft eerlijk toe niet altijd even goed tegen zijn verlies te kunnen. Daar kan hij door het schaken steeds beter mee om gaan. Dat komt door de rol die zijn vader inneemt: “Hij doet altijd zijn best en blijft rustig als ik boos word, en die houding heeft mij heel erg geholpen. En ondanks dat ik soms verlies, is het nu eigenlijk toch een win-win situatie!”

Elke maandagavond les

Iedere maandagavond is er overigens gewoon les, ook in Corona-tijd. De Drachtster Schaak Club heeft looproutes uitgezet en nu in plaats van één tafeltje, twee tussen beide spelers gezet: “Op deze manier kunnen we voldoende afstand blijven houden en toch van het schaakspelletje blijven genieten”, zegt Mylanus.

Vrienden door het schaken

Sebastian schaakt nu ruim een jaar bij de Drachtster Schaak Club en geniet nog steeds met volle teugen. Bij de schaakclub ontmoette hij een vriendje, die nu ook bij hem in de klas terecht gekomen is. Schaken is dus meer dan alleen een spelletje spelen tegen elkaar. Je krijgt de gelegenheid om met elkaar te praten en de geest te trainen.

Wil jij ook meer weten over de schaaksport? Ga naar www.schaakclubdrachten.nl

Rugby en schaken: het kan allebei!

Meer berichten