Afbeelding
Foto: Jose Da Silva

Niek Boes: Geluidenimitator / entertainer / cabaretier

Persoonlijke verhalen

‘Als artiest wil je mensen altijd blij maken, juist in deze tijd’

De geboren Twent woont sinds twintig jaar in Friesland en kan zich niets anders meer voorstellen. Zijn Dokkumse vrouw Marijke, het Friese levens- en vrijetijdsgevoel en de variatie in landschappen hebben zijn hart bekoord en gegrepen. “Misschien gaan we later in een leuk klein huisje in Hindeloopen wonen. Prachtig. Ik geef shows in binnen- en buitenland maar ben altijd weer blij om thuis in Friesland te zijn.” Aldus Niek Boes, geluidenimitator / cabaretier / entertainer / showmaker.

Zijn krachtige imitaties van  straaljagergeluiden van F16 tot Joint Strike Fighter, Ferrari-racesounds, indrukwekkende stoomtreinen, levensechte robotacts, sirenes, brandalarmen, helikopters en andere verrassend echt klinkende geluiden zijn sinds zijn veertiende niet meer weg te denken uit zijn bestaan. Als 14-jarige werd hij ontdekt op de markt
in Oldenzaal en verscheen er een lokaal krantenartikel over hem.

De boekingen begonnen meteen en al tijdens zijn schooltijd kon hij er van leven. Na de middelbare school deed hij nog een opleiding dramatherapie in Nijmegen en daardoor ging hij professioneel helemaal los. Tijdens zijn studie was hij al professioneel stemkunstenaar en woonde in Oss in een prachtig pand. Buitenuit, want hij houdt van de natuur.

Daarna werd het een eigen nieuwbouwwoning in Noordwolde en daar woont hij met Marijke nu zo’n twintig jaar. Met inmiddels twee opgroeiende kinderen erbij. Een heerlijk plek tussen de hectische werkzaamheden door met shows in binnen- en buitenland, met eigen opnamestudio in de achtertuin. Hij maakt hoofdzakelijk zelf zijn shows, heeft in het verleden in shows van Ivo Niehe en Karin Bloemen meegedraaid.

Niek treedt op van Hong Kong tot Zuid Afrika, door heel Europa. Want straaljagers klinken in Frankrijk, Duitsland en Engeland hetzelfde, al voegt hij er wel wat couleur locale tussendoor uiteraard. “Ik heb ook veel shows voor bedrijven gegeven, van alle Holiday Inn Crown Plaza’s tot vier keer een periode met defensie mee naar toenmalig Joegoslavië. Dat heeft ook veel indruk op mij gemaakt, maar dat terzijde. Ik wil optreden en mensen blij maken, altijd. Dat zit in mij, daar ben ik mee geboren.”


Inmiddels telt zijn repertoire het duizelingwekkende aantal van vierduizend trefzekere geluiden. Hij maakt er telkens verschillende shows mee, dat vind hij geweldig. “Ik stem mijn show altijd af op het publiek waar ik voor optreed. Dat vind ik mooi want daar-mee zorg ik ervoor dat in principe geen enkel optreden hetzelfde is. Ik hoef nooit 350 avonden achter elkaar hetzelfde te doen zoals sommige collega’s en dat past goed bij mij.”

Niek is blij en trots dat hij op zijn eigen wijze zichzelf met zelfbedacht repertoire heeft opgewerkt tot succesvol artiest en maker van wervelende indrukwekkende shows. Als entertainer - meer dan puur een geluiden-imitator- bouwt hij een complete show met licht en geluid en mooie verhalen. “Alles heb ik met eigen handen opgebouwd.” Hij kan er zijn vrouw en kinderen een mooi leven mee bieden.

Zijn vrouw Marijke werkt ook mee in de zaak. Zij verzorgt het management, de contacten met de opdrachtgevers, productie op locatie en begeleiding tijdens de optredens. Vanwege coronaperikelen heeft zijn werk maandenlang stil gestaan. Niek zou Niek niet zijn als hij niet alweer plannen had bedacht, zelf en met anderen, want sinds
24 juni zijn de coronaregels gelukkig weer versoepeld.

Er stond een diner show op 3, 4 en 5 juli gepland in Nijkerk en Rotterdam, een live saving experience show met viergangendiner voor de entertainmentindustrie, maar de kaartverkoop wilde niet vlotten en het is op 25 juni gecancelled. “We hadden erop gerekend dat mensen niet met vakantie mochten, maar dat mag nu wel weer en daardoor is er helaas weinig animo voor de diner show.”

Niek benut de noodgedwongen vrije tijd om weer een eigen theaterproductie, theatertour te bedenken en uit te werken, vanuit de studio in zijn achtertuin. Hij teert in op zijn eigen vermogen, spreekt spaargeld aan om de coronatijd door te komen, maar het is even niet anders.

“Mijn tweehonderd optredens van dit jaar zijn allemaal afgezegd, het hele jaar is leeg. Ik hoop dat het nu weer op gang gaat komen. Het kan best nog eens een flinke dreun geven aan de theaterwereld, ook over één of twee jaar, want organisatiebureaus zullen omvallen en allerlei toeleveranciers ook. De meeste mensen hebben vaak geen idee hoeveel bedrijven er aan shows meewerken, hoe groot de branche is. Ook binnen de overheid wordt er wel eens te makkelijk over gedacht.”

Niek kan niet anders dan wat hij doet. “Ik ken een drummer die veertig jaar wereldwijd in grote bands heeft gespeeld en nu in supermarkten werkt om Whiskas-kattenvoer te promoten. Zover ben ik nog niet. Ik wil het eerst op mijn eigen manier redden. Want ik ben artiest geworden omdat ik eigenlijk niets anders kan en niets anders ben.”

Artiest word je niet, dat ben je. “Als artiest wil je optreden, mensen blij maken. Juist nu. Daarom was het zo frustrerend dat het niet mocht. Hoe het gaat komen is afwachten. “Het duurt normaal gesproken acht jaar voordat een vaccin is ontwikkeld, dat willen ze nu in een jaar of een half jaar realiseren. Ik ben heel benieuwd. Ik hoop dat het allemaal weer zo snel mogelijk normaal wordt. Mijn buurvrouw is 83 en nog hartstikke vitaal en helemaal niet bang voor corona. Zo kun je er ook naar kijken. Durf te leven en wees niet bang voor de dood.”

Dus benutte hij zijn tijd met schrijven, werken aan nieuw werk én genieten. Zeilen met Marijke en de kinderen. In Friesland uiteraard, met uitstapjes naar de Waddeneilanden. “Mijn ouders hebben laatst een week lang gefietst door Friesland, in de bossen van de Stellingwerven, langs de IJsselmeerkust, door dorpjes en steden en ze vonden het
geweldig. Het is net het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen maar dan echt en veel groter. Nog mooier dan de Veluwe.”

Sinds woensdag 24 juni kan hij weer contacten leggen met podia, evenementen, theaters, organisatiebureaus, iedereen met wie hij zijn shows kan neerzetten om de mensen te vermaken. “Want daar ben je artiest voor, je wilt mensen vermaken.”

Afbeelding
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00