Afbeelding

Binnen een week meer dan 700 beren voor het raam; Berenroute in Drachten een groot succes

Persoonlijke verhalen

DRACHTEN - Nu alles erop wijst dat het leven voor een langere tijd niet meer zo gaat als vroeger, komen mensen samen. Er zijn talloze ideeën en initiatieven om de verveling van thuisblijven te bestrijden. Zo kwam Mattie Dijkstra uit Drachten met het idee om een ‘berenjacht’ op te zetten. Binnen de kortste keren stonden er meer dan 700 adressen op de kaart. RondOm Vandaag sprak haar over het initiatief. 

Het idee was simpel, tien mensen zouden een beer voor hun raam zetten zodat er een wandelroute ontstaat. Door de beren te zoeken konden de kinderen een mooie wandeling maken in de frisse lucht. Een klein groepje kinderen die op berenjacht gaan in de Drachtster wijk de Drait, dat was het idee. 

“Het liep een beetje uit de hand,” aldus Mattie, één van de initiatiefnemers van de berenjacht. De Facebookgroep genaamd; Kom, we gaan op berenjacht, Drachten en omstreken telt ondertussen al 1200+ leden en de berenkaart heeft ondertussen al meer dan 700 adressen.

Mattie was niet de enige die met dit idee kwam. Er is nog een groep, deze heeft aanzienlijk meer leden, namelijk 39000. Mattie is opgelucht dat haar ‘eigen’ groep maar 1200 leden telt. “Met 1200 leden is het nog overzichtelijk en kan je goed met elkaar communiceren.” 

Mattie doet haar best om de berenjacht zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Dit doet ze door de RIVM-maatregelen in de groep te blijven benadrukken. Omdat er zoveel verschillende adressen zijn is ze ook afgestapt van het idee om een route te vormen: “De kans is dan te groot dat kinderen elkaar tegen komen. Daarom kunnen ouders zelf, aan de hand van een online kaart, de route bepalen.”

In eerste instantie was het initiatief voor kinderen bedoeld, maar na veel privéberichten op Facebook bleek dat niet alleen kinderen plezier hadden van de berenjacht, maar ook ouderen. Zij misten het rumoer op straat en kunnen nu vanachter de ramen naar de kinderen kijken. Ouderen voelen zich door alle maatregelen moment geïsoleerd en komen zelden buiten. Daarnaast ontvangen ook geen bezoek. Lachende kinderen die op berenjacht zijn vinden ze gezellig. “Als er nou veel berenjachten gehouden worden heb je twee vliegen in één klap. Kinderen spelen veilig in de frisse lucht en we halen ouderen uit hun isolement.”

Het doel van de berenjacht is uiteindelijk ‘gezelligheid en een loopje’, aldus Mattie en dat zal zeker gebeuren als je aan de berenjacht mee doet!

*Voor mensen die zich willen aansluiten bij de groep: Je kan op de Facebookgroep lid worden van de groep

* Voor vragen kan je een privébericht sturen naar Mattie.

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 6 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 9 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 16 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00