Kleinste cachot van Fryslân weer tiptop | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
woensdag 23 september, 2020 21:20
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto: Historische Vereniging Appelscha

Kleinste cachot van Fryslân weer tiptop

  Historie

Het kleinste en misschien wel enige cachot van Fryslân ziet er weer tiptop uit, in Appelscha. Het informatiepaneel is gerestaureerd zodat bezoekers de informatie over deze bijzondere gevangenis weer goed tot zich kunnen nemen.

Het cachot is een voorbeeld van hoe vroeger mensen die zich misdroegen (tijdelijk) werden opgesloten. Rond het jaar 1900 werd er van rijkswege een onderzoek gelast naar de inrichting van de z.g. bewaarplaatsen. In de dorpen werden hiermee bedoeld de cachotten onder kerktorens, waar vooral dronken en zich misdragende mensen (tijdelijk) werden opgesloten. De conclusie van het onderzoek was, dat de bewaarplaatsen niet meer aan de nieuwe  voorschriften voldeden.

Het huidige gebouw in Appelscha werd vervolgens in 1921 gebouwd met plaats voor twee cellen, één voor een mannelijke en één voor een vrouwelijke gevangene. Thans is het gebouwtje in het bezit van de Historische Vereniging Appelscha e.o. en deze vereniging heeft het door middel van subsidies laten restaureren.

Enige in Fryslân
Voor zover bekend bij de Historische Vereniging Appelscha e.o. is dit het enige exemplaar van een bewaarplaats die in Friesland bewaard is gebleven. Tijdens de zomermaanden is het interieur te bezichtigen door de glazen deuren. Het infopaneel bij het cachot bleek dit voorjaar nagenoeg geheel verrot. Na een grondige restauratie door de technische dienst van de HVA staat er nu weer een mooi en duidelijk infopaneel dat weer jaren mee kan.

Meer berichten