Afbeelding
Foto: GGD Fryslan

Coronanieuws GGD Fryslân: lichte stijging en testen zonder afspraak

Gezondheid Corona nieuws

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân steeg in de week van 16 augustus licht van 529 naar 542. Om het testen zo laagdrempelig mogelijk te maken, hanteert GGD Fryslân vrije inloop op de testlocatie in het WTC Expo LeeuwardenMet de livegang van de Friese Steffie module, worden nu ook Friezen in hun moedertaal geïnformeerd

In bijna alle leeftijdsgroepen daalde of bleef het aantal nieuwe besmettingen gelijk. In de groep 4- tot 12- jarigen was wel een lichte stijging te zien, het aantal positief geteste personen ging van 22 vorige week naar 37 deze week. Ook het aantal positief geteste personen in de groep 50 tot 60 jarigen steeg licht van 38 naar 52 deze week. Er testten 28 zeventigplussers positief. Het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen bleef ongeveer gelijk.
Er liggen negen personen op de COVID-afdelingen en zes op de IC.

Ook in de ouderenzorg steeg het aantal besmettingen. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten de afgelopen zeven dagen 38 mensen positief, onder wie 25 bewoners. Een week eerder waren hier 23 besmettingen (13 bewoners). In de thuiszorg raakten zeven mensen besmet, onder wie één cliënt. Een week eerder waren dit ook zeven personen, onder wie vijf cliënten.

Testen

Reizigerstesten verlengd, maar alleen via commerciële partijen
Het initiatief testenvoorjereis van de Rijksoverheid, waarbij uitgaande reizigers zich gratis kunnen laten testen, wordt verlengd tot eind september. De bijdrage van de GGD’en aan dit initiatief liep volgens afspraak tot 1 september en zal niet verlengd worden. De GGD’en stoppen daarom met het testen van uitgaande reizigers per 1 september. Dat kan ook, want er is meer dan genoeg testcapaciteit beschikbaar bij de andere deelnemende partijen. Zodoende kunnen de GGD’en zich weer focussen op hun kerntaak, virusbestrijding.

Testen zonder afspraak in Leeuwarden 
Wie klachten heeft die passen bij corona, laat zich testen bij de GGD. In Leeuwarden is het niet per se meer nodig om hiervoor een afspraak te maken. Om het testen zo laagdrempelig mogelijk te maken, hanteert GGD Fryslân testen zonder afspraak op de testlocatie in het WTC Expo Leeuwarden. Omdat komende weken de activiteiten rondom het nieuwe schooljaar al van start gaan, is testen zonder afspraak vanaf week 34 (maandag 23 augustus) mogelijk. De vrije inloop geldt alleen voor de testlocatie in Leeuwarden en volgens reguliere openingstijden, voor de overige testlocaties moet er nog wel een afspraak worden gemaakt.

Terugkeer na vakantie
De afgelopen week gaven 98 positief geteste Friezen aan dat zij hun besmetting mogelijk in het buitenland hebben opgelopen. Dit is ongeveer één op de vijf positief getesten. De grootste groep is in Frankrijk, Kroatië of Italië geweest. Ook de weken ervoor kwamen ongeveer 100 mensen met een besmetting terug van vakantie of een andere buitenlandse reis.

Vaccineren

Gewijzigde openingstijden prikken zonder afspraak 
Vanaf donderdag 19 augustus zijn de openingstijden voor prikken zonder afspraak aangepast. Om te voorkomen dat er onnodig nieuw vaccin wordt aangebroken en vervolgens niet wordt opgemaakt, zijn de vaccinatielocaties het laatste uur enkel nog geopend voor bezoekers met een afspraak.

Afgelopen week maakten 705 mensen gebruik van prikken zonder afspraak. Eerder waren dit 493 en 566 per week. Omdat de grote vaccinatielocaties (Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek) afgelopen week geopend zijn voor prikken zonder afspraak, ligt het aantal prikken hoger dan een week eerder.

Vaccinatiebus

De vaccinatiebus blijft de inwoners van Fryslân de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De vaccinatiebus staat de komende week in:

Dinsdag 24 augustus in Heerenveen (eerste prik)

Woensdag 25 augustus in Jubbega (eerste prik)

Donderdag 26 augustus Leeuwarden, ochtend Goudenregenstraat, middag Engelantierstraat (terugkomdag en eerste prik)

Vrijdag 27 augustus Sint Nicolaasga (terugkomdag en een eerste prik)

Het is mogelijk om tijdens een terugkomdag ook een eerste prik te halen. Er wordt dan meteen een afspraak voor een tweede prik op één van de vaste locaties gemaakt.

Livegang Friese Steffie module 

Corona.steffie.nl is een volledig gesproken website speciaal bedoeld voor kwetsbare doelgroepen zoals laaggeletterden. Deze module is sinds deze week ook beschikbaar in het Fries. Hierdoor kunnen Friezen in hun moedertaal de informatie van de Rijksoverheid goed lezen en/of beter begrijpen.

Minder vaccinaties 

De afgelopen week zijn 19.065 vaccinaties gezet, tegen 22.297 vorige week, een daling van 3.232. Twee weken eerder waren er ruim 1.809 meer prikken gezet.

In totaal zijn er nu 673.277 prikken gezet door GGD Fryslân. Via de GGD zijn inmiddels meer dan 325.000 Friezen volledig gevaccineerd. Er komen 570.000 inwoners van Fryslân in aanmerking voor een vaccin. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 75 tot 85 procent van de Friezen een eerste prik heeft gehaald.

Besmettingen

De cijfers 
De afgelopen week zijn 3.372 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 3.468. In totaal zijn nu 504.544 monsters afgenomen. De 542 besmettingen van deze week brengen het totaal aan Friese positieve tests op 49.102.

In de afgelopen zeven dagen zijn zeven ziekenhuisopnames en nul sterfgevallen doorgegeven aan GGD Fryslân. Vorige week waren dit respectievelijk twee en twee.

Gemeenten
In de gemeenten De Fryske Marren, Smallingerland, Achtkarspelen, Waadhoeke, Dantumadiel, Opsterland, Weststellingwerf en Terschelling waren de afgelopen zeven dagen meer nieuwe besmettingen dan in de week ervoor. De grootste stijgers zijn gemeente Achtkarspelen en Dantumadiel.

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 96 (117), De Fryske Marren 80 (46), Súdwest-Fryslân 66 (71), Smallingerland 42 (38), Noardeast-Fryslân 38 (45), Achtkarspelen 38 (14), Tytsjerksteradiel 35 (45), Heerenveen 32 (33), Waadhoeke 29 (25), Dantumadiel 28 (12), Opsterland 26 (24), Weststellingwerf 21 (12), Ooststellingwerf 12 (16), Harlingen 7 (11), Terschelling 4 (3), Ameland 1 (2), Vlieland 0 (2) en Schiermonnikoog 0 (0).

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00