Herkent u dat? Obstipatie op vakantie?
Herkent u dat? Obstipatie op vakantie? Foto: Unsplash

Poepgedoe op de camping

Gezondheid

FRIESLAND - Herken je dat? Dat je al dagen op de plek van bestemming bent, wel moet, maar niet kunt poepen? Of niet durft uit angst dat anderen je horen of ruiken in het toiletgebouw. Ingrid Wassenaar gezondheids- en hormoonexpert geeft advies.

Dat die poepproblemen zich uitgerekend op vakantie voordoen, heeft verschillende oorzaken. “Je darmen staan nauw in verbinding met je brein: ze worden ook wel je tweede hersenen genoemd”, legt Ingrid uit. En hoewel vakantie leuk zou moeten zijn, ervaren mensen veel stress als ze op vakantie gaan. “Dus voorkom die inpakstress. Begin op tijd met spullen pakken en nóg belangrijker probeer al voor je op vakantie gaat te genieten, daarmee voorkom je dat je super gestrest weggaat.” Lees hier meer over hoe je als ouders stressvrij de vakantie doorkomt.

Waarom gaat poepen op vakantie zo moeilijk?

Het reizen zelf helpt niet mee. Het lange zitten verstoort het ritme van de darmen en het onderweg zijn zorgt ervoor dat je je ontlasting ophoudt. “Daar ontkom je soms niet aan omdat er niet overal een toilet beschikbaar is of omdat ze soms super ranzig zijn. Ik snap dat dat een dingetje is, net zoals poepen op een camping. Ophouden zorgt echter voor nog meer obstipatie. Dus voel je aandrang, probeer het dan zo snel mogelijk te lozen.”

Dus voel je aandrang, probeer het dan zo snel mogelijk te lozen.

Daarnaast is eten erg belangrijk. Op vakantie eet je anders dan thuis. “Niks mis mee, geniet van de genoegens die het land te bieden heeft”, zegt Ingrid lachend. “Maar meestal kiezen we dan voor veel koolhydraten (suikers) en weinig vezels. Dus wissel het stokbrood af met vezelrijk eten.” Vezels zitten in noten, zaden, peulvruchten, volkoren granen, fruit en groenten. Het is daarnaast belangrijk voldoende water te drinken en te bewegen. “De meesten liggen gestrekt op hun strandbedje en dat heeft invloed op de darmen. Elke ochtend een rondje lopen of wat baantjes trekken in het zwembad, kan al het verschil maken.”

Ook op vakantie actief zijn

Tot slot kan je biologische klok verstoord raken door het reizen door verschillende tijdzones. Het beste is om je zo snel mogelijk aan te passen aan het ritme daar. Dus vroeg opstaan en naar buiten zodat er cortisol aangemaakt wordt. Actief zijn, is beter dan blijven liggen omdat je moe bent.”

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00