Baby Sarah met haar zusjes Ninthe en Mila en ouders Steven en Marieke.
Baby Sarah met haar zusjes Ninthe en Mila en ouders Steven en Marieke. Foto: Johan Vogelzang

Een klompvoetje is tegenwoordig gelukkig geen handicap meer

Gezondheid

MANTGUM – Het hebben van een klompvoetje wordt niet meer als een handicap beschouwd, omdat er sinds 2014 een goede behandelmethode is voor de baby’s bij wie het bijzondere voetje wordt geconstateerd. De Ponsetti-methode biedt deze kinderen een uitkomst.

De op 5 maart van dit jaar geboren Sarah Marija Gerlofs uit Mantgum is één van de tweehonderd kinderen in Nederland die jaarlijks met zo’n voetje ter wereld komt. “Op zich is het een normaal voetje, met alles erop en eraan. Het enige dat er anders aan is, is dat het voetje gedraaid is”, zegt moeder Marieke Buma.

‘Ik zag meteen dat ze verder een gezond kindje is’

Marieke en man Steven Gerlofs zijn trots op en blij met hun Sarah, net zoals ze dat zijn met hun andere dochters Mila en Ninthe. “Ik zag meteen dat ze verder een gezond kindje is”, lacht ze. Marieke is zelf inmiddels veertien jaar kraamverzorgster van beroep en heeft in de loop der jaren enig inzicht gekregen op het gebied van baby’s.

Bij de twintig-weken-echo werd al een klompvoetje geconstateerd. “Mijn wereld stond even op zijn kop. Maar al vrij snel denk je dan: als het kindje verder maar gezond is. Toen ik haar zag voelde ik dat meteen.”

De bevalling verliep gelukkig voorspoedig

De ‘handicap’ heeft geen invloed op de bevalling. “Die verliep hetzelfde als de twee keer ervoor, gewoon als thuisbevalling. Alhoewel ik volgens het MCL Leeuwarden in het ziekenhuis had moeten bevallen omdat er een kleine kans was dat er iets mis zou kunnen gaan. Gelukkig zei de orthopeed bij het klompvoetcentrum bij het UMCG in Groningen dat ik thuis mocht bevallen. Dat was toch wel erg fijn.”

Wat bovendien een opluchting was, was dat Sarah niet binnen 48 uur haar eerste behandeling moest hebben. “Dat hadden ze bij het MCL wel gezegd, maar van het UMCG mocht het iets later. Als we maar binnen een week zouden langs komen. Daardoor konden we thuis rustig met zijn allen bijkomen van de bevalling en aan elkaar wennen. Het is toch fijn dat je daar de tijd voor krijgt en je haar bijvoorbeeld nog een paar keer lekker in bad kunt doen voordat ze het gips aan haar voetje heeft.”


Sarah zal deze blauwe brace ongeveer drie jaar lang elke avond moeten dragen. - Foto: Johan Vogelzang

Sowieso wordt er bij het klompvoetcentrum in Groningen goed met de ouders en de kinderen meegedacht. Tussen het wisselen van het oude en nieuwe gips door wordt er bijvoorbeeld tijd vrijgemaakt waarin de moeder het kindje eventjes mag wassen. “Ze zijn er echt super lief.” Bij tachtig procent van de kinderen met een klompvoetje is er bovendien niks geestelijks of lichamelijks aan de hand. Bij de overige twintig procent wel helaas.

Een klompvoetje is geen handicap ‘voor het leven’ meer

Maar zo ingrijpend als het vroeger was, is het gelukkig niet meer. Sarah kan straks alles wat gewone kinderen ook kunnen. Marieke: “Misschien dat ze geen sportwedstrijden kan winnen, maar welk kind kan dat wel?”

Ouderen weten zich nog wel te herinneren dat een klompvoet vroeger een vervelende situatie was, waar nauwelijks iets aan te doen was. Dat is tegenwoordig wel anders. Sarah’s voet is inmiddels zes keer opnieuw in het gips gezet terwijl het langzaam de goede richting op wordt gemasseerd en geduwd. Zonder dat ze pijn heeft, want op die leeftijd is het lichaam nog flexibel. Het enige dat operatief moest gebeuren, was dat haar achillespees werd doorgesneden. Die moet opnieuw aangroeien om de pees langer te krijgen zodat ze haar voet straks goed kan afwikkelen bij het lopen.

Drie jaar lang ‘s nachts een brace om de voetjes

Na de achillespees-operatie zat Sarah’s voetje drie weken in het gips om daarna vervangen te worden door een brace. De brace zal voor een periode van drie maanden 23 uur per dag aan haar beide voetjes vastzitten, zodat alles in de juiste stand komt. Na die drie maanden zal ze nog ongeveer drie jaar lang met de brace aan haar voeten moeten slapen.

Overdag zal ze de brace echter niet meer hoeven te gebruiken en kan ze dus zich normaal ontwikkelen zoals ieder kind. Marieke en Steven zullen wel drie jaar lang elke avond de brace bij hun dochter moeten vastmaken. “Het is dus ook van belang hoe je als ouders ermee omgaat”, zegt Marieke. “Op haar vierde verjaardag wordt het in elk geval groot feest, want dan mag haar brace er voor altijd af!”

De Ponsetti-methode is een uitkomst

Over de oorzaak is weinig bekend. Bij de meeste kinderen wordt het al voor de geboorte op de echo gezien. Daarna krijgen de ouders voorlichting over de behandeling. De Ponsetti-methode betekent dat het voetje wekelijks zachtjes wordt gerekt en gemanipuleerd en ingegipst. De spieren en pezen aan de binnen- en achterkant worden door de behandeling opgerekt en ontspannen. Ook komen de botten langzaam beter te staan. Deze behandeling doet het kind geen pijn.

Gemiddeld zijn zes gipsbehandelingen nodig. Soms is de behandeling niet voldoende en volgt een kleine operatie waarbij de achillespees wordt verlengd, waarna de voet drie weken met gips in de goede stand wordt gezet. Dat wordt opgevolgd met een brace, die drie maanden 23 uur per dag moet worden gedragen. Daarna hoeft dat alleen nog tijdens het slapen tot het kind ongeveer vier jaar is.

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00