Vier nieuwe fietsroutes worden donderdag 3 juni wereldkundig gemaakt.
Vier nieuwe fietsroutes worden donderdag 3 juni wereldkundig gemaakt. Foto: Website Doortrappen.frl

Test ook de speciale nieuwe fietsroutes

Gezondheid

LEEUWARDEN - Vier fietsroutes worden op donderdag 3 juni geopend in en rond Leeuwarden, omdat het dan Wereldfietsdag is. De routes heten Doortraproutes, er is ook een website van waar je meerdere van deze routes kunt vinden.

Het zijn vriendelijke routes van tussen de 20 en 25 kilometer, prima te doen voor mensen van alle leeftijden. De Fietsersbond heeft twee wethouders van de gemeente Leeuwarden bereid gevonden de rutes te openen. Friso Douwstra (Verkeer) en Bert Wassink (Gezondheid) gaan samen met sportcoaches van bv SPORT en fietsdocenten van de Fietsersbond in Leeuwarden de routes openen.

‘Mooie routes met weinig obstakels’

Jetty de Vries, fietsdocent Fietsersbond: ‘Doortraproutes zijn rondjes van ongeveer 20-25 km, mooi, groen, over redelijk ruime paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. Doortraproutes horen bij het landelijke programma Doortrappen, een overheidscampagne om mensen zo lang mogelijk veilig te laten doorfietsen: fietsen tot je 100ste!’ 

Fietsdocenten en buurtcoaches langs de routes

Op 3 juni kunnen fietsers de hele dag de routes fietsen. Tussen 11:30 en 14:30 uur staan er fietsdocenten van de Fietsersbond en buurtsportcoaches van bv SPORT op een aantal locaties langs de routes klaar om met deelnemers van gedachten te wisselen over fietsen. Ze geven tips en vragen deelnemers of ze vaker zouden willen fietsen, en of ze misschien hindernissen ervaren, zoals problemen met het opstappen. 

Aanmelden tot 2 juni

Fietsers kunnen zich tot en met 2 juni inschrijven en aanmelden voor één van de routes, door een mail te sturen aan sportontwikkeling@bvsport.nl of telefonisch via 06 31 96 34 43. Na aanmelding ontvangen de deelnemers de route. 

De vier Doortraproutes die gefietst worden in Leeuwarden: Rond de Gruttte Wielen (19 km), Dronryp (27 km), Koarnjum (12 km) en Goutum (25,5 km). De routes kun je vinden op www.doortrappen.frl.

Deze doortraproutes horen bij het landelijke programma Doortrappen, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. In Fryslân wordt Doortrappen gedragen door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROF) en de Friese gemeenten, waaronder gemeente Leeuwarden. 

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00