Afbeelding
Foto: Unsplash

Zo scoor je leuke kleding voor een zacht prijsje

Financieel

FRIESLAND - Je leuk en hip kleden is voor veel mensen al een uitdaging op zich. En met een kleine beurs helemaal. Maar leuke kleding hoeft niet duur te zijn. RondOm geeft je tips om mooi, goedkoop en/of duurzaam voor de dag te komen.

1. Ken je stijl

Weten wat jou past en waar je blij van wordt, is heel belangrijk. Volgend jaar zijn gingham-ruitjes, lage tailles, spaghetti-bandjes, preppylooks en micro-rokken de trend. Laat dat eens goed op je inwerken. Zijn dat looks die je leuk vind en die je jezelf mooi vindt staan? Prima, ga ervoor! Maar stond die heupbroek je al niet toen Britney Spears en Christina Aguilera ze in de nineties droegen, ga dan niet voor een tweede poging.

Om te ontdekken van welke kleding je blij wordt, kun je een kijkje in je eigen kast nemen. Draag je skinny jeans of staat een flared je toch beter? Kijk naar oude foto’s en vraag een vriendin, zus of moeder naar wat je mooi staat. Wil je eens iets anders, maar heb je geen idee waar te beginnen. Kijk dan eens welke winkels je een vrijblijvend shopadvies bieden. Gebruik dat om ideeën op te doen. Maak foto’s van die outfits en laat het bezinken. Droom je na een paar weken nog steeds van die roze broek, koop ‘em dan. Zo voorkom je dat je kleding in een opwelling aanschaft.

2. Goedkoop is duurkoop

Primark is de bekendste kledingdiscounter, waarvan de kwaliteit nog regelmatig te wensen over laat. Het Ierse kledingconcern is weliswaar bezig met verduurzaming, maar wil de prijs laag houden. En daar ligt voor veel mensen de valkuil. Juist omdat het goedkoop is, koop je dingen die je niet nodig hebt. Herkenbaar? Maak de volgende keer voordat je gaat winkelen een lijstje: wat heb je nodig en hou je daaraan. Bristol, Scapino, Wibra, terStal en Takko staan ook bekend om hun budgetvriendelijke prijzen, maar zijn niet altijd (veel) goedkoper dan andere retailers. Ga eens een middagje sneupen bij winkels waar je normaal gesproken niet komt. Misschien valt de prijs je mee of doe je inspiratie op voor de uitverkoop. Onthoud bovendien: goedkoop is duurkoop. Het is dus raadzamer te investeren in goede tijdloze kwaliteitsproducten die de basis van je garderobe vormen. Trenditems kun je eventueel shoppen bij kledingdiscounters.

3. Uitverkoop

Ieder jaar weer een zegen en een vloek. Doe vooraf onderzoek, zodat je impulsaankopen voorkomt. Wachten op de uitverkoop vraagt geduld, maar loont zich wel. Veel winkels hebben vaste data voor hun uitverkoop. Zoals Zara bijvoorbeeld. Over het algemeen start hun sale op de derde of vierde donderdag van de maand juni. Ook is er vaak een tweede ronde waarbij veel producten nog lager geprijsd zijn. Weet je niet wanneer de sale begint bij jou favoriete winkel: schroom niet en vraag het een medewerker. Voor online shoppen is het handig om al een favorietenlijstje te hebben, zodat je niet in de verleiding komt iets te kopen dat je niet nodig hebt. Bovendien is het met zo’n wishlist handig om te kijken of de prijs al gedaald is. Doe dat met regelmaat.

4. Tweedehands

Hoe leuk nieuwe kleding ook is, de impact op het milieu is immens. De massale productie en het snelle afdanken van kleding leidt bijvoorbeeld tot CO2-uitstoot, plasticsoep en vervuiling van grond en water. Ook in Nederland. Gemiddeld koopt de Nederlander rond de 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar. Door zes kledingstukken minder te kopen, kun je al bijna 40 kg CO2-uitstoot per jaar besparen. Dus denk eens aan het kopen van tweedehandskleding. Er duiken steeds meer tweedehandswinkeltjes op of neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel. Op Marktplaats of Vinted kun je ook pareltjes vinden. En nog goedkoper: kijk eens in de kast van je familie. Misschien wordt hun afdankertje wel jouw nieuwe favoriete stuk.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00