Afbeelding

Op Singelland VHS leer je wie je bent, wat je wilt en kunt!

Educatie

DRACHTEN - De Van Haersmasingel (VHS) van OSG Singelland is een vmbo-school waar leerlingen lessen kunnen volgen op basis, kader en tl niveau. De leerlingen die de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volgen kunnen kiezen uit profielen die aansluiten bij de samenleving, namelijk: Bouwen, Wonen en Interieur, Dienstverlening en Producten, Horeca, Bakkerij en Recreatie, Produceren, Installeren en Energie en Zorg en Welzijn. Het is een bewuste keuze om de leerlingen eigenaarschap, eigen keuzes en verantwoordelijkheden te laten ervaren. Maar ook om te leren wie je bent als persoon en wat je kunt bijdragen als mens in onze samenleving.

In de derde en vierde klas lopen de leerlingen stage in het kader van LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding). Hiermee leren ze het werk en de benodigde beroepsvaardigheden in de praktijk. Immers, leren gebeurt niet alleen vanuit de theorie, maar ook juist door te doen. Het ontwikkelen van talent met 'hoofd, hart, handen en ruggengraat'!

Sietske Bakker en Indy Delia Wedman volgen beide de richting Bouwen, Wonen en Interieur. Dit profiel wordt steeds vaker door meisjes gekozen.

Sietske heeft onlangs twee weken stage gelopen bij de Schildersgilde: "Het kerkje van Makkinga was aan een renovatie toe. Ik moest de oude verflagen van de kozijnen verwijderen met een brander om vervolgens grondverf en lak aan te brengen. Ik vond het een leuke en leerzame uitdaging om dit 15 meter boven de grond te doen! Later wil ik graag schilder worden, omdat ik het leuk vind om (creatief) bezig te zijn en op verschillende plekken te komen en andere mensen te ontmoeten."

Indy liep stage bij de GAMMA: "Bij de GAMMA mocht ik al vrij snel zelfstandig werken; schilderen, kasten in elkaar zetten en achter de kassa. Ook heb ik veel geleerd over de verschillende verfsoorten. Ik vond mijn stage erg leuk en leerzaam en ga in de vakanties zelfs bij de GAMMA werken. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is zelfstandigheid en het feit dat ik niet meer bezig ben met wat mensen van mij vinden, maar wat ik zelf wil."

Annemarie Kingma, directeur van de VHS: "Naast vaardigheden leren onze leerlingen wie ze zijn, wat ze willen en kunnen!"

Onze deur staat tijdens onze Open Dag op 21 januari van 16.00 tot 20.30 uur open voor iedereen!

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 15 apr, 12:00
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 15 apr, 10:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00