Afbeelding
Foto: Tryater

Tryater speelt voorstelling ‘Nacht’ online én live

Cultuur

LEEUWARDEN - Het Friese theatergezelschap Tryater heeft een coronaproof concept voor een voorstelling uitgewerkt, die op 9 april in première gaat. ‘Nacht’ begint online, en krijgt een één op één live vervolg bij de voordeur. Daarmee speelt Tryater heel dicht op het publiek, een ankerpunt van het gezelschap en tevens een bijzonderheid in deze tijd.

De voorstelling – die geregisseerd wordt door Tatiana Pratley en Sjoeke Marije Wallendal - speelt van 9 april tot en met 1 mei, overal in Fryslân. Vanwege de voortdurende maatregelen rond theaterbezoek zag Tryater zichzelf genoodzaakt om op korte termijn plannen te wijzigen voor een locatieproductie.

Over ‘Nacht’

De dag loopt op z’n eind. De stilte trekt over Fryslân. Een verpleger, een vrouw die voor het eerst na lange tijd weer buiten komt, een journaliste: allemaal zijn ze ‘s avonds onderweg. Waarom slapen ze niet? En wat doen ze zo laat nog buiten? 

De reis van elk personage begint online en eindigt bij een voordeur. In unieke monologen nemen ze het publiek in vertrouwen over wat hen wakker houdt. Zij zijn getuige van hun tragikomische dromen, verlangens, twijfels en angsten. Ze troosten je de nacht in. Zodat alles lichter wordt.  

Het afgelopen jaar zijn we veel thuis en slapen we slechter. Soms voelt het alsof we in een eindeloze nacht zijn beland. In Nacht word je even uit de dagelijkse realiteit opgetild door onder andere Joke Tjalsma, Nynke Heeg, Bart Harder, Aukje Schaafsma, Eva Meijering.

Online én live: coronaproof

Voor de nieuwe versie is gezocht naar een manier die past binnen de maatregelen van dit moment én die aansluit bij het concept van de oorspronkelijke versie van Nacht. De personages blijven in de nieuwe versie bestaan.

De voorstelling begint online, waarbij het publiek onder andere kennismaakt met de personages. Elk personage reist op zeker moment naar een adres in de provincie, om live – bij de voordeur – de voorstelling te vervolgen. Welk personage aan de deur komt is een verrassing.

Dichtbij het publiek

Met Nacht brengt Tryater letterlijk het theater bij het publiek, een vorm die past bij de manier van theatermaken van artistiek directeur Tatiana Pratley. Daarmee bouwt Tatiana voort op de traditie van het gezelschap: Tryater heeft sinds het begin van haar bestaan, meer dan 55 jaar geleden, een fijnmazig netwerk van speelplekken en publiek in de provincie.

Ommezwaai in de vorm van de voorstelling

De oorspronkelijke versie van Nacht zou zich afspelen in en op een parkeergarage in Leeuwarden. Het publiek zou de voorstelling deels over de autoradio, deels op het dak van de garage ervaren. Maar de huidige situatie gebood anders. Met de nieuwe vorm van Nacht heeft Tryater een manier gevonden om de voorstelling bij het publiek te brengen.

Er is volgens Tryater in deze eentonige tijd behoefte aan poëzie, verbeelding en verbinding. Het live-aspect van de voorstelling, persoonlijk en intiem, is een extra; zo kan het Friese theatergezelschap in contact blijven met het publiek.

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 7 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 14 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00