Meer de mooie Friese taal gebruiken, oftewel: 'Mear de moaie Fryske taal brûke'.
Meer de mooie Friese taal gebruiken, oftewel: 'Mear de moaie Fryske taal brûke'. Foto: Johan Vogelzang

Friese taal meer promoten en gebruiken

Cultuur

LEEUWARDEN - Provincie Fryslân wil anderen en zichzelf stimuleren in het vergroten van het aantal publicaties en andere uitingen in de Friese taal. Fries is tenslotte niet voor niets de tweede officiële Rijkstaal van Nederland.

Het Fries moet meer en duidelijker te zien zijn in het dagelijkse leven. Daarom komt de provincie Fryslân met een plan om de zichtbaarheid van de Friese taal te vergroten. 

In samenwerking met nationale overheid

De provincie wil in samenwerking met het Rijk zorgen dat er meer Fries gebruikt wordt. Bijvoorbeeld als het gaat om wegwijzers in de openbare ruimte, communicatie met overheden of het gebruik van het Fries bij bedrijven.

De provincie is als taalbrenger verantwoordelijk voor het borgen en bevorderen van de Friese taal. In de Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer (BFTK) hebben het Rijk en de provincie daar afspraken over gemaakt. Met het plan Fanselssprekkend Frysk willen ze daar aan bijdragen. Centraal in het plan staat het verleiden tot het gebruik van het Fries. 

Gemeenten, ondernemers en andere organisaties positief stimuleren

De provincie wil gemeenten, organisaties en ondernemers op een positieve wijze stimuleren. Gedeputeerde Sietske Poepjes: “It Frysk moat in fanselssprekkend plak krije yn it iepenbiere libben yn Fryslân. Us Fryske taal sichtber meitsje hat in krêftige útwurking wat it legitimearjen fan in taal oangiet, en sa ek op de taalhâlding fan minsken. As jo it Frysk oeral sjogge, dan sille jo it Frysk ek gauris brûke”.

Ook zelf het goede voorbeeld geven

De provincie wil zelf het goede voorbeeld geven. Het Fries moet volledig en functioneel zichtbaar worden in zowel de interne als externe communicatie. De provincie zal de Friese taal een meer vooraanstaande plek geven in het personeelsbeleid, digitale communicatie en de eigen publieke ruimte. 

De provincie gaat in overleg met het Rijk over de landelijke overheidscampagnes. Inzet is dat campagnes die Fryslân raken op zijn minst tweetalig zijn. De Friese versie moet dan ook tegelijk beschikbaar komen met de Nederlandse versie.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00