Wandelen door Friesland.
Wandelen door Friesland. Foto: St. Odulphuspad

Met Odulphuspad oefenen voor pelgrimsroute Santiago

Cultuur

FRIESLAND - Het St. Odulphuspad, de pelgrims wandelroute die de nalatenschap van St. Odulphus weer tot leven brengt in het prachtige landschap van Friesland, wil nog meer mensen bereiken.

Veel wandelaars hebben de route gelopen als Friese pelgrimsroute of als ‘oefenpad’ voor een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In Portugal bestaat een pelgrimsroute ‘Camino Santiago de Compostella’ die vanuit Porto naar Santiago voert, genaamd ‘Camino Portgués Costal’. 

Allebeide Pelgrimspaden van 260 kilometer lang

Harold Visser: “Deze pelgrimstocht is evenals het St. Odulphuspad 260 kilometer lang en is daarom door ons geadopteerd als ‘zusterpad’.” De eerste Odulphuspad-wandelaars die het Odulphuspad als voorbereiding hebben gewandeld willen dit jaar nog naar Porto afreizen om in Santiago hun oorkonde of testimonium te halen.

Voor de wandelaars van het St. Odulphuspad heeft het Odulphuspad ook een testimonium. Dit is in de vorm van een reliek. Dit is een in hars gegoten stukje hout uit een gebint van de kloosterboerderij van Odulphusklooster dat gevonden is bij opgravingen onder Hemelum. Dit is verwerkt als sieraad met een certificaat van echtheid. 

Ook in verschillende korte routes te wandelen

Zo heb je een uniek testimonium om terug te kunnen denken aan jouw eigen ‘Santiago in Friesland’. Het komende jaar gaan wij het St. Odulphuspad verder onder de aandacht brengen in vier noordelijke provincies met reclamespotjes op de regionale radio, aldus Harold Visser van het St. Odulphuspad. Zie ook www.odulphuspad.nl

Het St. Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Het St. Odulphuspad bestaat uit 15 trajecten. Ieder traject heeft een eigen thema met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover.

Lopend stilstaan bij wat belangrijk is in je leven

Het biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het St.Odulphuspad heb je de kans om aan de alledaagse stroom van het leven eventjes te ontsnappen. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00