Afbeelding
Foto: Over de Drempel

Geld en organisatie-ondersteuning voor projecten die eenzaamheid verbreken

Cultuur

LEEUWARDEN – Over de Drempel, de Leeuwarder aanpak tegen eenzaamheid, stelt in 2021 opnieuw subsidie beschikbaar aan cultuurmakers. Met een open call wil de organisatie kunstenaars, cultuurmakers en maatschappelijk initiatieven bereiken die met een cultureel project eenzaamheid doorbreken. Uit de aanmeldingen worden zes projecten geselecteerd. Elk project ontvangt maximaal € 12.000,-

Ook krijgen de projecten ondersteuning vanuit de organisatie om de projecten in 2021/2022 te kunnen realiseren. Tamara Schoppert, artistiek projectleider van Over de drempel, hoopt projecten uit verschillende kunstdisciplines te ontvangen. “Hoe diverser de mix, hoe beter. Niet alleen qua doelgroep, ook als het gaat om de kunstdiscipline. Makers kunnen zich richten op senioren met verschillende achtergronden, maar ook zeker op jongeren.”

De vorige editie was succesvol

De vorige open call leverde veel aanmeldingen op. De zes projecten die daaruit gekozen werden waren totaal verschillend, maar bleken allemaal crisisbestendig te zijn. “Terwijl de wereld steeds stiller kwam te staan en ontmoetingen zeer beperkt georganiseerd konden worden, wisten de kunstenaars en cultuurmakers steeds opnieuw vormen te vinden om mensen te bereiken”, aldus Schoppert. 

Zo werd een voorstelling een podcast, een expositie een film en de sing-along-concerten werden uitgebracht op cd en lp. Ook de mensen die deelnamen aan de projecten waren enthousiast. Anja Oostenveld, bewoner van zorgcentrum Florastate, deed mee aan het project Luidkeels Samen. “Ik heb mijn medebewoners op een hele mooie manier beter leren kennen door de liedjes en verhalen.”

Tot 17 april je project insturen

Geïnteresseerden kunnen tot zaterdag 17 april reageren op de open call via de website van Over de drempel. Op vrijdag 18 juni maakt een commissie de zes geselecteerde projecten bekend. Ervaring in het vormgeven van een cultureel project is een pre maar geen eis. “Voor de makers die twijfelen of hun project kans van slagen heeft of die vragen hebben over het proces organiseren we digitale informatiebijeenkomsten”, nodigt Schoppert uit. 

“In het Over de drempel Café krijgen de makers kans om hun vragen te stellen en te sparren met andere initiatieven.” Kijk op de website voor data en tijden en om een plek te reserveren.

Wat is Over de drempel?

Over de drempel is een programma van Leeuwarden-Fryslân 2028 in samenwerking met Gemeente Leeuwarden waarbij cultuurmakers en maatschappelijke initiatieven zich gezamenlijk inzetten rondom het thema eenzaamheid. In 2020 zijn zes culturele initiatieven uitgevoerd. Er werd theater en muziek gemaakt, brieven geschreven, vriendschappen gesmeed en verhalen verzameld. Kijk voor meer informatie op de website van Over de drempel: www.overdedrempel.frl.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 6 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00