Afbeelding
Foto: Museum Drachten

Interessant Kunstwerk van Week: Rokende Moor

Cultuur

Het is zo'n kreet die vroeger heel normaal was, maar die tegenwoordig sociaal gezien niet meer door de beugel kan: De Rokende Moor. Een Moor kon zowel een moslim betekenen als een Afrikaans persoon met donkere huidskleur. Een tabaksfabriek uit Drachten heette vroeger zo. Museum Drachten geeft een kijkje in het Nederlandse verleden met het Kunstwerk van de Week.

Het kunstwerk is een koperen cliché, gemonteerd op een houten voet. Dit koperen cliché is gebruikt om in boekdruk afdrukken te maken op papieren verpakkingsmateriaal voor de tabaksfabriek in Drachten. Sybe Sjoerd Osinga begint in 1871 aan de Zuidkade in Drachten een tabaks- en sigarenfabriek met de naam “De Rokende Moor”.

Wanneer Sybe Sjoerd in 1889 overlijdt, neemt zijn weduwe de fabriek over. In 1894 koopt zij een pand aan de Noordkade en begint daarin ook een tabaks- en sigarenfabriek. Haar ene zoon runt de fabriek aan de Noordkade, haar andere zoon die aan de Zuidkade. Rond 1925 wordt de productie gecentraliseerd in de fabriek aan de Noordkade en wordt de fabriek aan de Zuidkade opgeheven. In 1972 wordt het hele bedrijf verkocht aan tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer en gaan ook de machines naar Groningen.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 3 minuten geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00