Afbeelding
Foto: Leeuwarden City of Literature.nl

Jeugdroman Lida Dijkstra genomineerd voor Vlaamse literatuurprijs

Cultuur

De jeugdroman ‘Het beest met de kracht van tien paarden’ van schrijfster Lida Dijkstra uit Joure is genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), in de categorie voor 12- tot 14-jarigen. Tot april 2021 kan er worden gestemd.

De KJV (die in 2021 veertig jaar bestaat) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Elk jaar lezen en bespreken zo’n 9.000 jonge juryleden de acht (door ‘nominatielezers’) voor hun leeftijd geselecteerde boeken.

In de meeste gevallen komen ze samen in leesgroepen, begeleid door vrijwilligers, om te praten over de boeken. Als ze alle acht boeken hebben gelezen, brengen ze hun stem uit. Kinderen die geen leesgroep in hun buurt hebben, kunnen meelezen en -stemmen als internetjurylid.

Lida Dijkstra (Heerenveen, 1961) schrijft sinds 1992 kinderboeken in het Fries en het Nederlands en vertaalt haar eigen boeken van de ene naar de andere taal. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze voor oudere jeugd.

Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied. Haar veelvuldig bekroonde werk wordt gekenmerkt door veel fantasie en humor. Sinds 2015 is Lida actief als Schoolschrijver en sinds begin 2020 ook als Berneboek-ambassadeur (kinderboekenambassadeur).

Het boek ‘Het beest met de kracht van tien paarden’ (2020) is een hervertelling van een verhaal uit de Griekse mythologie over Theseus en de Minotaurus (een mensstier). Het is een wervelend verhaal over Griekse helden en antihelden, en een liefdesgeschiedenis die sterker is dan het noodlot. Het boek is geïllustreerd door Djenné Fila (haar debuut als illustrator van jeugdboeken) en verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00