vrijdag 5 juni, 2020 23:01
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto: Simmerdeis

Simmerdeis gaat niet door , hoe voelt dit voor de organisators?

  Cultuur

Tot 1 september zijn alle evenementen verboden. Dat betekent dat er voor een heleboel mensen zomerplannen in duigen vallen. Festivals en vakanties zijn niet aan de orde en het is onveilig om drukte op te zoeken.  Het jaarlijkse festival simmerdeis dat in Drachten wordt georganiseerd en voor veel jongeren de inluiding van de zomervakantie is gaat dan ook niet door. RondOm Vandaag sprak met Inge Imelman, de organisator van Simmerdeis over hoe dit voelt voor iedereen die er aan mee geholpen heeft en hoe ze nu verder moeten. 

Er wordt somber gekeken naar hoe het festivalseizoen tot een einde is gekomen. Volgens Imelman wordt het moeilijk om te kijken naar het organiseren van iets anders in de nabije toekomst “Een festival is toch wel een heleboel mensen bij elkaar brengen en elkaar zien en kletsen, samen naar muziek luisteren. Kortom: het gewoon gezellig met elkaar hebben. Zo een gevoel is niet na te bootsen vanuit een laptop of live concert. Er is via internet ook wel genoeg te zien dus Simmerdeis hoeft daar niet perse wat aan toe te voegen.’’ Vertelt Inge. 

Niet onverwachts

Het afblazen van Simmerdeis is een tegenslag, maar niet onverwachts ‘’Vanaf het moment dat het virus het land betrad was al wel duidelijk dat het nog wel even kon duren. Dus toen heb ik veel minder energie gestopt in het organiseren, want eerst wou ik weten of er überhaupt een festival kon komen.’’ Op een gegeven moment werd er steeds meer geannuleerd en sinds het begin van de crisis gingen steeds minder dingen door. Op dat moment moesten we als organisatoren bedenken hoe verder en of er überhaupt nog een festival kan komen. Toen is er half april door maatregelen besloten dat er helemaal geen festivals meer konden komen en daarmee is het besluit genomen. Niet onterecht hoor, maar toch was dat een grote teleurstelling voor iedereen die zich heeft ingezet om het festival op te zetten natuurlijk. Wel de beste keuze.’’ 


Volgend jaar


Er is nog lang niet genoeg bekend over het organiseren van een ander festival volgend jaar ‘’Het bij elkaar brengen van 6000 mensen in een concert is niet iets wat je zomaar kan doen als je ook rekening moet houden met dingen als anderhalve meter afstand en hygiëne. Ook Hebben we dit jaar aanvragen ingediend voor financiering.’’ En ook is onduidelijk of festivals volgend jaar door kunnen gaan ‘’Het is eigenlijk een beetje een gekke tijd om het te doen’’ in principe willen de organisatoren en vrijwilligers alles volgend jaar inhalen. Maar van zekerheid valt nog niet te spreken.

Meer berichten