zondag 12 juli, 2020 15:49
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto: Sieta Stel Fotografie

Toanielselskip Us Nocht speelt ‘Wy binne dochs freonen?’

  Cultuur

DRACHTEN - Begin oktober is toanielselskip Us Nocht uit Drachten onder leiding van regisseur Lodewijk Riedhorst begonnen met de kluchtige tragi-komedie "Wy binne dochs freonen?" van Alan Ayckbourn.  Dit toneelstuk zal op zaterdag 8 (20.00) en zondag 9 (15.00) februari worden opgevoerd in de vlakke vloer zaal (Kleine Zaal) van schouwburg De Lawei.

Geart, Kees, Henk en Johannes zijn oude vrienden. Omdat Henks vriendin op tragische wijze om het leven is gekomen, vindt Gearts vrouw het een goed idee om als vorm van troost voor Henk de mannen uit te nodigen voor een kop koffie en een borrel. Natuurlijk is de aanhang ook welkom.                                               

Op het eerste gezicht hebben Jannie en Geart meer dan genoeg aanleiding om jaloers te zijn: een prachtig huis, de kinderen hebben hun eigen weg gevonden en een grote vriendenkring. Langzamerhand blijkt dat ze na een 18-jarig huwelijk al behoorlijk op elkaar zijn uitgekeken.                                                                                                                                    

Ook het andere stel,  Lieneke en Kees,  zit elkaar meer in de weg dan dat ze plezier aan elkaar beleven. Een jengelende baby maakt het gemoed er niet beter op.                                                                                

Wytske verschijnt alleen, omdat haar man Johannes, zoals gebruikelijk ziek in bed ligt. Wytske doet haar uiterste best om alles in goede banen te leiden, maar het loopt volledig uit de hand.                           

De enige, die alle reden heeft om treurig te zijn is Henk. Hij staat echter heel positief in het leven. En is nu juist het probleem! De vrienden krijgen kromme tenen van zijn positivisme.

Kortom: voldoende ingrediënten voor een tragi-komedie van de bovenste plank. Het publiek kan volop genieten en lachen. Het wordt een vermakelijke voorstelling. 

Kaarten zijn te verkrijgen via de website van De Lawei.

www.lawei.nl                                     www.usnocht.nl

Meer berichten