Afbeelding

Geen Tútsjend Ark in de stegen van Drachten

Cultuur

DRACHTEN - Het project Tútsjend Ark, gericht op het creëren van kunstwerken in de stegen (Kerkstraat en Woksteeg) in Drachten gaat helaas niet gerealiseerd worden. "Ik begrijp dat de situatie teleurstellend is voor zowel kunstenaar Loes ten Ascher, als de inwoners van Smallingerland die veel energie hebben gestoken in dit project. De ontwerpen van ten Ascher die tot stand zijn gekomen door de samenwerking met onze inwoners zijn erg mooi geworden. Helaas kunnen de ontwerpen niet uitgevoerd worden binnen het beschikbaar gestelde budget,'' aldus wethouder cultuur Marjan Sijperda.

De voor deze opdracht geselecteerde kunstenaar ten Ascher is intensief bezig geweest om in samenwerking met inwoners te komen tot kunstzinnige ontwerpen voor in de stegen. Samen werden er gereedschappen opgehaald en verwerkt. Daarnaast werden er kusgeluiden opgenomen om deze te verwerken in de kunstwerken. De diverse media-uitingen getuigen van het succes van deze aanpak en het enthousiasme bij de inwoners. Afgelopen zomer leidde dit tot de presentatie van twee prachtige ontwerpen voor de stegen.

Uitvoering

Intussen was er een bedrijf gevonden die de ingewikkelde technische constructie van de kunstwerken kon maken. Op dat moment kon de begroting worden gepresenteerd en dit bleek boven het beschikbare budget te liggen. Er is gekeken naar het realiseren van alternatieven die voldoen aan de uitgangspunten van het project. Helaas is dit niet gelukt.

Vervolg

In een tijd dat de gemeente al fors moet bezuinigen is het niet verantwoord om het budget op te rekken. Daarom is besloten om niet door te gaan met Tútsjend Ark, maar een andere manier te vinden om de Woksteeg en Kerkstraat op een bijzondere manier te renoveren. De komende tijd gaan we hier mee aan de slag.

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt gisteren
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00