donderdag 4 juni, 2020 03:51
Logo rondomvandaag.nl/drachten

Sinterklaassprookje Drachten bestaat 75 jaar

  Cultuur

DRACHTEN - 75 Jaar. Zo lang wordt er al jaar in jaar uit, vlak voor Sinterklaas, een toneelstuk voor schoolkinderen opgevoerd in Schouwburg de Lawei. De laatste tijd is het inderdaad vaak een sprookje wat er wordt opgevoerd of een bewerking van een sprookje, maar er werden in de loop der jaren ook andere verhalen opgevoerd die tot de verbeelding van kinderen spreken, zoals Zie ginds komt het Ruimteschip (1995) en In 80 Dagen de Wereld Rond (1914). Kinderboeken, zoals In 80 Dagen waren in het verleden vaker het onderwerp van het Sinterklaassprookje en ook dit jaar is er weer gekozen voor de bewerking van een kinderboek. Dit keer wordt het verhaal De Heksen van Roald Dahl gespeeld door een stel enthousiaste toneelspelers en -speelsters.

Vanaf de zomervakantie tot eind november wordt er tweemaal in de week gerepeteerd. Niet alleen de spelers en speelsters oefenen elke week onder leiding van een regisseuse, maar er komt nog veel meer bij kijken. Een groep decorbouwers staat wekelijks te zwoegen en te zweten, de naaiploeg laat haar creativiteit los op de vele kostuums die gemaakt moeten worden. Voor de organisatie en de communicatie met de scholen is er een speciale werkgroep in het leven geroepen en tijdens de uitvoeringen in de Lawei is er een speciale grimeerploeg aanwezig.

Vroeger werden al deze taken uitgevoerd door leerkrachten uit het Openbare Basisonderwijs. Sinterklaassprookje Drachten is een initiatief van het VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs), maar sinds het bestaan van de samenwerkingsscholen in de gemeente Smallingerland wordt het sprookje steeds vaker bezocht door kinderen van het PCBO. De naam VOO Sprookje Smallingerland is dan ook gewijzigd naar Sinterklaassprookje Drachten.

Helaas zijn de medewerkers van het sprookje niet meer zoals van oudsher allemaal leerkrachten. Je meester of juf op de planken te zien schitteren of weten dat jouw meester of juf die mooie decors of kostuums heeft gemaakt dat was helemaal fantastisch. Duizenden kinderen hebben in de afgelopen 75 op die manier naar het Sinterklaassprookje kunnen kijken. 'De laatste jaren zijn er steeds minder leerkrachten die zich aanmelden om mee te doen, maar het liefst zouden we willen dat die tijden weer herleven,' zegt Annechien Faber van VOO. 'Dat zou het bezoek aan het Sinterklaassprookje voor de kinderen nog bijzonderder maken. Basisschoolmedewerkers van scholen uit de omgeving die mee willen spelen, bouwen of naaien zijn altijd welkom binnen onze sprookjesploeg.'

Niet alleen kinderen genieten elk jaar van Sinterklaassprookje. Tijdens de vrije voorstellingen voor betalend publiek heeft het Sinterklaassprookje een vaste groep bezoekers. Al jaren wordt het op de vrijdagavond bezocht door Pypskoft. De stichting Pypskoft organiseert diverse activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking die in de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Achtkarspelen of Tytjerksteradiel wonen. Ook veel oud-sprookjemedewerkers komen nog elk jaar naar de voorstelling kijken.

Voor deze oud-medewerkers is er tijdens dit jubileumjaar een reünievoorstelling op de donderdagavond. De zaterdagavondvoorstelling gaat voor het eerst sinds jaren niet door vanwege een krimpend bezoekersaantal. Ondanks dat zullen er ook dit jaar weer rond de 2000 kinderen gaan genieten van een mooi show, waarin gezongen en gedanst wordt en waarbij Sinterklaas en zijn Piet als speciale sterspelers aanwezig zullen zijn.

Meer berichten