Statenjacht Friso
Statenjacht Friso

Feestmaand Statenjacht

Cultuur

GROUHet Statenjacht Friso is deze maand 65 jaar geleden overgedragen aan de provincie Fryslân. Om dit te vieren, is er op 20 mei op het Provinsjehûs een officiële bijeenkomst met de boeiercommissie. Hierin zijn de organisaties vertegenwoordigd die het schip op 20 mei 1954 schonken aan de provincie. Ook zijn deze maand de speciaal gemaakte Friso-liederen voor het eerst te horen.

Op 25 mei is er in Grou een bijzondere vlootschouw met rond- en platbodems, na de jaarvergadering van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo. Samen met de middenstand was Oostergoo de schenker van de Friso aan de provincie. Ze wilden dat het provinciebestuur de boeier als lobbymiddel gebruikte in het belang van Fryslân en de Friese economie. Het college van Gedeputeerde Staten leeft dit uitgangspunt nog altijd trouw na.

Voorafgaande aan de vlootschouw vindt het Iepen Frysk Kampioenschap Klompkesilen in Grou plaats, ter ere van het jubilerende Statenjacht. Tijdens en na de vlootschouw zijn er optredens van onder anderen Elske DeWall.

Op 15 en 16 mei is het Statenjacht dit jaar aanwezig bij de Harlingen-Terschelling Race. Daar klinkt voor de allereerste keer een Friso-lied, gemaakt door Jurjen van der Meer en Nanne Kalma.

Later in het jaar zijn er nog meer activiteiten. Zo is het de bedoeling dat de Friso deelneemt aan de hardzeildag op de Sneekweek. Ook steekt de boeier het IJsselmeer en de Waddenzee over, als het weer het toelaat.

In het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek is tot 1 september een tentoonstelling te zien die speciaal gewijd is aan de geschiedenis van het Statenjacht.

 

Afbeelding
Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 7 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00