Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Culturele paden

Column

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. Met strelend oog en blijde zin en goed gevulde tas. De Zonne lacht ons vrolijk toe ….. De auteur van dit volksliedje (Antoon Leonard de Rap 1825-1904) kon toen nog niet bevroeden dat zijn tekst van ruim 100 jaar terug geheel zou slaan op het “post-corona” gevoel van de hedendaagse Fries.

Een idee, een gevoel om niet zo snel het vliegtuig of de auto te nemen naar mediterrane streken maar steeds meer de geuren en kleuren te willen snuiven van onze eigen pittoreske lanen en al fietsend tot de ontdekking te komen dat in ons eigen ”Heitelân” nog heel veel te ontdekken valt.

Ons eigen vakantieland

Misschien een beetje noodgedwongen en een stevig coronaduwtje in de rug gaan we ons steeds meer verwonderen wat er langs onze Friese paden en lanen te beleven valt. De Griekse tempels, de Romeinse oudheden, de Franse zonnebloemen en de Spaanse stranden laten we steeds meer links liggen en ontdekken lekker dichtbij de schoonheid van de Friese dorpen, de heerlijke Wadden, het wisselende landschap en de prachtige elf steden.

Meer dan fantastische horeca

Cultuur snuiven in onze eigen provincie met zijn kleinschalige evenementen, zijn openluchtspelen, zijn waterrecreatie en zijn meer dan fantastische horeca. Hoeveel Friezen hebben nog niet de Oldehove beklommen, de 11 fonteinen bewonderd, het Wad lopend overgestoken of een praamvaart in de Leeuwarder wateren geproefd?

Cultureel moois 

Er valt deze zomer nog veel te ontdekken in ons eigen Fryslân. Zo is er de bijzondere Schemertocht door Nationaal Park De Alde Feanen, t/m 28 augustus. De stadswandelingen 058 in Leeuwarden en uiteraard Explore the North – The Summer Sessions – op diverse locaties in Leeuwarden.

Kortom, de paden op, de lanen in om Fryslân opnieuw te ontdekken.

Voor meer culturele ideeën, kijk en luister naar Op en úT (Omrop Fryslân) elke zaterdag van 9.00 tot12.00 uur met nieuwe, actuele culturele tips.

Art Connection
Ed van Dijk

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00