Afbeelding

Column Rijkele Dijkstra: veilig op de fiets

Column

Het aantal verkeersslachtoffers onder de fietsers neemt almaar toe.  Auto’s worden dankzij meerdere elektronische hulpsystemen steeds veiliger en tezamen met snelheidsbeperkingen zien we onder de automobilisten steeds minder slachtoffers.

Om het aantal slachtoffers onder snorscooterberijders te verminderen zal er per 1 juli volgend jaar een helmplicht zijn. Waarschijnlijk zal dit niet een zware motorhelm worden maar een soort van fietshelm.

Nu is het algemeen bekend dat de grootste oorzaak van de toename van het aantal fietsslachtoffers ihet gevolg is van het rijden op een elektrische fiets. Het is natuurlijk machtig mooi dat je met weinig inspanning lekker tempo kunt maken maar dit maakt het fietsen ook een stuk onveiliger. Gelukkig hebben we in Nederland het meest uitgebreide fietswegennet van de wereld. Zonder dit zou het aantal slachtoffers nog veel hoger liggen.

Nu is het voor de speed pedelec fietsen, die 45 km per uur gaan, verplicht om een helm te dragen. Voor de normale elektrische fiets, die 25 km per uur kan, is dit niet het geval. Waarom voor de snorfietsers, die ook 25 km per uur gaan, een helmverplichting en voor de snelle elektrische fiets niet. Voor de verkeersveiligheid voor iedereen zou het zeer verstandig zijn om een helmverplichting in te voeren voor de elektrische fiets. 

Je ziet vooral onder ouderen een grote toename van fietsongelukken ontstaan. Een soort van fietsrijbewijs of het volgen van een verplichte cursus zouden ook goede initiatieven zijn om de oudere rijder te laten beseffen dat je voor een snelle elektrische fiets wel bepaalde vaardigheden nodig hebben. 

In het buitenland is er nu al vaak een helmplicht voor fietsers. Vooral kinderen tot zeg maar 16 jaar worden verplicht om een helm te dragen. Waarom is in een fietsland als Nederland dit nog steeds niet het geval? Veiligheid gaat voor alles.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 24 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00