Horeca Friesland-voorzitter Corné van de Erve.
Horeca Friesland-voorzitter Corné van de Erve.

Friese horecavoorzitter vindt dat Haagse bestuurders ook maar even geen inkomen moeten hebben

Column

LEEUWARDEN - De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland-afdeling Friesland is uiteraard niet blij met het kabinetsbesluit dat de horeca echt als één van de weinige branches nog niet open mag in deze coronatijd. Bij alle winkelsoorten zijn sinds deze week regels te bedenken waarbij de veiligheid kan worden gewaarborgd, maar op de één of andere manier gelooft de regering niet dat het bij horecazaken ook kan.

Afhalen en bezorgen is het enige dat de horeca nog maar mag qua contact hebben met klanten, maar met goede routing in de horecapanden kunnen de meeste toch gewoon weer open? Bij alle winkels mag je nu op afspraak weer op bezoek komen, zoiets is toch ook wel voor de horeca te bedenken? 

Waar is onze Nederlandse koopmansgeest en creativiteit?

Waar is onze Nederlandse koopmansgeest en creativiteit gebleven zodat je je aan de regels kunt houden en toch je bedrijf kunt blijven runnen. Zitten er te weinig koopmannen en-vrouwen in de regering?

De Friese horeca-voorzitter Corné van der Erve van restaurant Op Hatsum heeft een pittige column geschreven met zijn mening. Als het niet zo van levensbelang was voor de horecabranche zou je er een leuke woordgrap over kunnen maken, zoals Corné’s Corona Column. Maar het is niet grappig want het financiële water staat de bedrijven aan de lippen, verdrinken dreigt. Ziehier de column:

Column Corné: Samen tegen Corona, wat begrijpen we niet?!

Voorafgaande aan, tijdens en na afloop van de afgelopen persconferentie was het dringen voor de camera’s. Alle ‘overheidsbestuurders’ vertelden: “We leven zo mee met de Horeca. ‘Ons’ gevoel wordt zo goed begrepen. Een verschrikkelijke situatie, niet langer houdbaar!”. Vertellen deze mensen wel de waarheid?“ Alleen samen krijgen we Corona onder controle”. Echter samen blijkt totaal niet samen te zijn.

‘Ons’ gevoel begrijpen is totaal niet in overeenstemming met het huidige handelen. Als gastheer ben ik natuurlijk nooit te beroerd om te kijken hoe we de ‘overheidsbestuurders’ kunnen helpen. Ik maak graag persoonlijk een afspraak met u; ‘overheidsbestuurder’. Dus heren Grapperhaus, De Jonge, Rutte en consorten we gaan het vanaf nu ècht samen doen in Nederland.

Horeca geen salaris? Dan regeerders ook niet. Samen de pijn delen

De eerste maatregel die ik zou willen afkondigen is. Vanaf nu geen salaris en onkostenvergoeding meer voor alle overheidsmedewerkers. Het spreekt voor zich dat de hypotheek gewoon afgelost moet worden, rekeningen van het energiebedrijf moeten voldaan worden, de verzekeringen lopen ook door. Deze wel betalen anders vindt royering plaatst. 

Voor de dagelijkse maaltijd kunt u mogelijk naar de voedselbank of aankloppen bij familie & vrienden. ‘De horeca’ vraagt perspectief, al bijna één jaar lang. Dat willen wij u dan ook niet onthouden. We weten immers hoe het niet hebben van perspectief voelt. Voor een eerlijke verdeling van de pijn minimaal zes maanden geen salaris en onkostenvergoeding. Daarna zien we wel. Ja we vragen enorm veel van ‘de overheid die ons bedrijf gesloten houdt’.

Horeca denkt graag met regeerders mee hoe je met weinig geld moet omgaan

Wel begrijp ik heel goed dat het opconsumeren van het totale spaargeld tegoed, al dan niet van de kinderen, in hoge mate vervelend is. U kunt altijd een beroep doen op het opgebouwde pensioen, mocht er op de een of andere manier geld nodig zijn. Een tweede hypotheek, wordt moeilijk hebben we vernomen. Samen willen wij wel kijken naar de mogelijkheden.

Een tripje naar, bijvoorbeeld een Waddeneiland, zit hier niet in de planning. Dus geen angst! Op de ‘socials’ zal ik geen foto’s met volle stranden of parken plaatsen. Teksten zoals; “Heerlijk er even tussenuit.” “Fantastisch hier, even ontspannen.” “Hier waren we echt even aan toe”, kunnen verkeerd uitgelegd worden. Mogelijk een hele andere kant van social media voor de ‘overheidsbestuurders’.

Het laatste dat ik wil is natuurlijk denigrerend of kwetsend gedrag vertonen. Verder het verzoek om heren zoals Ernst Kuipers, Diederik Gommers en ‘collegae’ aan het werk te zetten en te houden. Oprechte dank dat ze ons de afgelopen tijd geïnformeerd hebben. Tijdens het functioneringsgesprek graag even aangeven dat een ‘dagelijks optreden in een talkshow’ niet tot het hun takenpakket behoort. 

Samen tegen Corona: alle salarissen overheidsbestuurders stil

Op dit moment zijn ze meer ‘in de pers’ dan op hun werkplek te vinden. Alle goede bedoelingen van ‘experts’ ten spijt. Gevraagd en ongevraagd advies geven werkt verwarrend. Trouwens zij vallen vanzelfsprekend ook onder dezelfde maatregelen. We weten uit eigen ervaring dat het de mentale gezondheid ten goede komt als afspraken nagekomen worden. 

Daarom: Schat de horeca op waarde en zet de salarisbetaling aan de ‘overheidsbestuurders’ vandaag nog stil! Gewoon samen tegen Corona. Geen woorden maar daden.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 18 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen gisteren
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00