Afbeelding

Speel jeu de boules bij de SVP

Algemeen

Het Franse ‘jeu de boules’ betekent eigenlijk gewoon balspel. Al in de tijd van de Grieken en Romeinen waren balspellen populair. De Smallingerlandse Vereniging voor Pétanque (afgekort SVP ) is een vereniging waar men Pétanque speelt. Een spel met metalen ballen en een klein houten balletje (de but). Dit spel wordt in Frankrijk het meest gespeeld, zowel op dorpspleinen, op de camping, als in (internationale) sportcompetities met geldprijzen.

Het ontstaan van Pétanque

Het spel Pétanque, uit het Provençaalse Pè <<voeten>> , et tanca <<vast op de grond>> ), ontstond in de plaats La Ciotat in de Provence (1910). Een professionele speler kon door ziekte niet meer meedoen met het Provençaalse balspel, waar je met een aanloopje van drie stappen een bal gooide op een veld van 20 meter. Spontaan ontstond een variant waarbij je bij het gooien met de voeten vast op de grond in een kleiner veld van 10 meter binnen in een cirkel bleef staan. Zelfs in een rolstoel kun je meedoen. Een deel van de leden komt uit andere sporten. Zij kunnen daar niet meer meedoen in de hoogste klassen en missen de competitie. Andere leden kwamen bijvoorbeeld tijdens vakanties in Frankrijk met deze sport in aanraking, en zien deze sport vooral als een leuke, gezellige, gezonde en uitdagende manier van samen bezig zijn en andere mensen ontmoeten.

Speelmomenten

De gewone speel- en oefenmomenten van de club zijn op dinsdagavond, vrijdagavond, en/of donderdagmiddag. Op dinsdag- en vrijdagavond wordt er vanaf 19.00 gespeeld en op donderdagmiddag vanaf 14.00. Een half uur van te voren zijn leden welkom op de accommodatie. Leden bepalen zelf hoe vaak ze spelen en of ze ook meedoen aan competitiedagen. Maar ook op andere middagen zijn wel spelers op onze velden op de Sportlaan te Drachten te vinden.

Pétanque wordt inmiddels wereldwijd gespeeld. Er zijn Europese en wereldkampioenschappen. SVP-leden kunnen zich via de Nationale Pétanque Competitie plaatsen voor deze kampioenschappen. De SVP organiseert jaarlijks zelf ook acht toernooien. Vier daarvan voor deelnemers uit het hele land, en vier vooral voor de eigen clubleden, zoals het clubkampioenschap. Zij biedt de winnaars aantrekkelijke prijzen. Nationale Pétanque Competitie. Onze vereniging bestaat inmiddels 35 jaar (1984) en heeft bijna 50 leden. Door de lage contributie (€ 62,50 per jaar voor volwassenen) is deze sport voor veel mensen toegankelijk. Zie ook www.svp-drachten.nl

Smallingerlandse Vereniging voor Petanque
Zuiderhogeweg 199b
9203 SZ Drachten
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00