Foto Sake Elzinga
Foto Sake Elzinga

Culinair Erfgoed Diner (14 juli): de arme dood

Algemeen

Tijdens het derde Culinair Erfgoed Diner op zondag 14 juli wordt dieper ingegaan op rituelen rondom rouw en begraven. Alle Koloniën hebben een begraafplaats en allemaal vertellen ze een uniek en soms schrijnend verhaal. We concentreren ons deze middag op Veenhuizen. Op de begraafplaats in Veenhuizen werden tussen 1831 en 1950 meer dan zestienduizend mensen ter aarde besteld. Toch zijn er minder dan duizend graftekens te zien. Waar liggen al die mensen en hoe komt het dat er niet meer grafmonumenten zijn? Deze middag krijgt u daar antwoord op. U maakt een gegidste rondwandeling over de begraafplaats en krijgt meer uitleg over de bijzonderheid rondom de graftrommels.

Groevemaal
Culinair uitpakken na een begrafenis is niet nieuw. Sterker nog: tot een paar honderd jaar geleden kenden wij in Nederland een uitbundige rouwcultuur waarbij men letterlijk sprak over een 'begrafenisfeest'. Het feest duurde gemiddeld drie dagen en er werd gelachen, gezongen, toneelgespeeld, flink veel bier gedronken en uitgebreid gegeten. Het 'groevemaal' of 'lijkmaal', dat meestal bestond uit rijst, aardappelen, ham, erwten, stoet en stokvis, moest met zijn grote hoeveelheid koolhydraten de nodige troost bieden. De maaltijd ontaardde niet zelden in een overvloedige smulpartij (en in het faillissement van de familie in kwestie).

Bijzondere verhalen
Een boeiende middag/avond rondom rituelen en gebruiken die we afsluiten met een heus Culinair Erfgoed Groevemaal. Natuurlijk een moderne, smakelijke, interpretatie daarvan. En zonder ook maar een randje treurigheid, maar lichtvoetig en optimistisch. We beginnen zondag 14 juli om 15.00 uur met een ontvangst en dan ontvouwt het programma zich vanzelf. De avond eindigt na het diner rond 20.30 uur. Elk diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. De gerechten op uw bord zijn verrassend, modern en smaakvol met lokale producten en een knipoog naar het verleden.

Viergangendiner
De Culinair Erfgoed Diners maken de bijzondere historie van de Koloniën van Weldadigheid op een smakelijke manier toegankelijk. Prijs per persoon: € 77,50. Geheel verzorgd, inclusief een viergangendiner, dranken en een interactief middagprogramma met onder andere rondleidingen en verhalen.

www.bitterenzoet.nl/event/erfgoed-diners-2019

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 3 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 17 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00