Teamleider Thymen Stobbe van VSO De Zwaai ontvangt het 3e Gezonde Schoolvignet van wethouder Piet de Ruiter (fotografie: Harry Blokzijl)
Teamleider Thymen Stobbe van VSO De Zwaai ontvangt het 3e Gezonde Schoolvignet van wethouder Piet de Ruiter (fotografie: Harry Blokzijl)

De Zwaai eerste VSO-school in Friesland met 3 Gezonde Schoolvignetten

Algemeen

Als eerste school voor speciaal onderwijs in Friesland ontvangt VSO De Zwaai een derde Gezonde Schoolvignet. Op vrijdag 14 juni jl. kreeg teamleider Thymen Stobbe uit handen van wethouder Piet de Ruiter het themacertificaat 'Voeding' uitgereikt. De thema's 'Bewegen en Sport' en 'Welbevinden' zijn eerder al behaald. Bij de feestelijke uitreiking hees de wethouder de Gezonde School vlag in top. In Smallingerland zet de gemeente vanuit de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) al jaren in op het onderdeel Gezonde School. Er zijn in Smallingerland al zo'n 20 scholen bezig met de Gezonde Schoolaanpak, waarvan inmiddels 13 scholen één of meerdere themacertificaten hebben gehaald. 

Voedingsbeleid op VSO De Zwaai
Met het vignet laat VSO De Zwaai zien dat zij voldoen aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door externe deskundigen zoals het Voedingscentrum, de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijk Onderwijs (KVLO) en het Trimbos-instituut. De Zwaai mag zich sinds 2016 al Gezonde School noemen. De leerlingen eten tijdens de pauzes fruit en tussen de middag een gezonde lunch op school. Er is een waterpunt binnen de school om leerlingen te stimuleren zoveel mogelijk water te drinken. Tijdens de lessen is er aandacht voor gezonde voeding, zoals de "Smaaklessen". Daarnaast heeft de school inzicht in de voedingsgewoonten en gewicht van de leerlingen. Ouders worden middels nieuwsbrieven en via de website zoveel mogelijk betrokken en geïnformeerd. 

Vignet Gezonde School
Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Een Gezonde School besteedt de tijd en aandacht voor gezondheid zo effectief en efficiënt mogelijk. De Gezonde School-aanpak helpt hierbij planmatig en structureel te werken aan gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen. De Zwaai heeft met betrekking tot het themacertificaat 'Voeding' alle vier pijlers van Gezonde School op orde. Deze pijlers zijn educatie, beleid, omgeving (sociaal en fysiek) en signalering. Gezonde School-thema's zijn: Bewegen en sport, Voeding, Welbevinden, Roken en Alcohol, Relaties en seksualiteit, Fysieke veiligheid, Milieu en Natuur, Mediawijsheid en Hygiëne. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich drie jaar een Gezonde School noemen.

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)
Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente Smallingerland aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging op een positieve manier onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Samen met Carins wordt er nauw samengewerkt om ook de zorg voor kinderen met overgewicht in de gemeente te optimaliseren. Het streven is om vanuit JOGG alle activiteiten met elkaar te verbinden, te versterken en te borgen.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 13 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17