Afbeelding

GGD Fryslân weekupdate 3 2022

Algemeen

FRIESLAND - 5910 Friezen testten deze week positief op COVID-19, tegen?6131?vorige week. De ziekenhuisbezetting nam nog steeds af. In Fryslân zijn in de derde week van 2022 11.000 boostervaccinaties gezet. Na de opening van de scholen liepen de besmettingen onder de schoolgaande jeugd snel op. Ongeveer 130 klassen/groepen in het Friese basis- en voortgezet onderwijs gingen in quarantaine vanwege meer dan drie besmette leerlingen in de klas.  

De opening van de het onderwijs laat zich goed terugzien in het fors stijgend aantal besmettingen in de leeftijden van de schoolgaande kinderen, tussen de 4 en 18 jaar. De groep 18-30 jarigen laat een forse daling in de besmettingen zien, waar deze vorige week snel stegen. Bij mensen boven de 40 jaar zien we een lichte tot stevige daling van het aantal besmettingen.  

Prikken zonder afspraak 

Een eerste, tweede of boosterprik (voor 18 jaar en ouder) zonder afspraak kan tot een uur voor sluitingstijd worden opgehaald. Voor 5–11 jarigen is een afspraak op een vaste locatie altijd noodzakelijk, omdat zij worden gevaccineerd met een kindervaccin met aangepaste dosering. De openingstijden per week en per locatie staan op onze website en ze worden regelmatig bijgewerkt. Deze kunnen van week tot week veranderen.  

Daarnaast opent GGD Fryslân tijdelijke priklocaties. Het vaccineren in buurt- en dorpshuizen (pop-up locaties) gebeurt komende week weer op diverse plekken, waaronder in Kollumerzwaag, Sint Nyk, Harlingen, Oosterwolde en Feanwâlden. Een actueel overzicht is te vinden op
www.ggdfryslan.nl/popup 

De cijfers 

De afgelopen zeven dagen zijn 18.410 coronatests afgenomen bij inwoners van Fryslân, vorige week waren dat er 17.958. Het vindpercentage is gestegen van 29,9% naar bijna 36%. Er zijn deze week ruim 11.000 (booster-)prikken gezet. Het totaal aantal prikken staat nu op 1.066.944. Ruim 275.000 daarvan zijn boosterprikken.  

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalde van 30 op 13 januari naar 21 personen op 20 januari. Vorige week lagen er veertien mensen op de IC, deze week negen. 

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 13 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 19 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 23 apr, 10:00