Afbeelding

GGD Fryslân Weekupdate 2 2022: Forse toename besmettingen

Algemeen

FRIESLAND - 6131 Friezen testten deze week positief op COVID-19, tegen?3567?in de eerste week van 2022. De stijging die vorige week inzette, zet deze week daarmee fors door. Inmiddels is in de testmonsters uit Fryslân de Omikronvariant vastgesteld. De snelle stijging van deze week hangt direct samen met de besmettelijkheid van deze variant. De ziekenhuisbezetting nam nog steeds af. In Fryslân zijn in de tweede week van 2022 37.742 boostervaccinaties gezet. In totaal kregen tot nu toe 268.356 Friezen de boosterprik.

Veel besmettingen bij 12-18 jarigen, boostereffect bij 60+ 

In de leeftijdsgroep van 12 jaar tot 30 jaar is opnieuw een forse stijging van het aantal besmettingen te zien. Daarbinnen stijgt de groep van 12 tot 18 jaar extra hard, met een stijging van bijna 80% in een week tijd. Opvallend is de daling in de groep van 60 jaar en ouder. Deze groep is inmiddels grotendeels geboosterd en het boostervaccin is inmiddels volledig werkzaam. Dat is goed terug te zien in de cijfers. Je kunt hier spreken van het ‘boostereffect’. Opvallend is ook dat uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat er nauwelijks meer besmettingen bij de cliënten van de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg plaatsvinden. Ook deze groep is bijna volledig geboosterd. Opvallend zijn de toenemende besmettingen onder het zorgpersoneel, werkzaam in deze sectoren. Dat hangt samen met de eerder genoemde hoge besmettingscijfers in de leeftijdscategorie 18-30 jaar. Veel van de medewerkers bevinden zich in deze categorie. 

Prikken zonder afspraak op alle priklocaties 

Deze week zijn tot en met donderdag 37.000 extra prikken (boostervaccinaties) gezet. Vanaf deze week is het mogelijk op alle priklocaties in Fryslân zonder afspraak te vaccineren.  

Vaccinatie voor kinderen van 4 tot 11 jaar 

Deze week start op advies van het OMT het vaccineren van kinderen van 4 tot 11 jaar. De kinderen ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief. Vaccineren van kinderen doet GGD Fryslân alleen op afspraak. Dit is niet mogelijk op vrije inloop.  

Testcapaciteit uitgebreid, twee nieuwe testlocaties 

Met het oog op de snelle verspreiding van de Omikronvarian heeft GGD Fryslân deze week de testcapaciteit uitgebreid. In Sondel in de gemeente Súdwest-Fryslân werd een nieuwe locatie geopend en op korte termijn zal in het Noordwesten van de provincie een tweede nieuwe locatie worden geopend. Hiermee hoopt GGD Fryslân de drempel voor het testen te verlagen en de reistijd te verkorten.  

De cijfers

De afgelopen zeven dagen zijn 17.933 coronatests afgenomen bij inwoners van Fryslân, tegen 13.916 in de laatste week van vorig jaar. Het vindpercentage is gedaald van 33,9 naar 29,9. Het totaal aantal prikken staat nu op 1.023.521. Ruim 268.000 daarvan zijn boosterprikken.  

Het totaal aantal door de GGD geregistreerde besmettingen komt met de 6131 van deze week op 106.912. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalde van 36 op 6 januari naar 30 personen op 13 januari. Vorige week lagen er vijftien mensen op de IC, deze week veertien. 

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 22 minuten geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen gisteren
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00